Veel mensen denken dat gesmolten kaas ongezonder is. Het ziet er inderdaad vetter uit, maar het is het niet. Als kaas smelt, zie je dat het vet zich afscheidt. Daardoor lijkt het misschien vetter en ongezonder, maar dat is niet zo.
Het antwoord is nee, gesmolten kaas bevat niet meer calorieën dan een plakje. Als je een boterham met kaas in een croque-monsieurtoestel steekt, verandert dat niets aan de calorieën. Doordat de kaas smelt, komt het vet vrij, waardoor de tosti er vetter en ongezonder uitziet, maar dat niet is.
Waarom lijkt gesmolten kaas dan ongezonder? “Als je de kaas verhit dan komen de vetdruppeltjes naar de oppervlakte, waardoor het alleen vetter lijkt. Dat vet zit ook in de kaas als het koud is”, legt Desiré uit.
'Gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas'
Of het erop of erin zit, maakt niet uit. Wel wordt er voor het smelten van kaas vaak voor een vette variant gekozen, omdat het makkelijker smelt. Dat kan gesmolten kaas minder gezond maken." "Gesmolten kaas lijkt misschien ongezonder, maar dat is het niet", zegt ook Rook.
Kaas is van zichzelf calorierijk, zegt Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Zo zit er in 100 gram Goudse 48+ belegen 30,8 gram vet en 377 calorieën. Zowel gesmolten als hard.
Nee, een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met kaas. Het toasten verandert namelijk niks aan het aantal calorieën of hoeveelheid voedingsstoffen, zegt het Voedingscentrum.
Als er iets is dat Nederlanders 's ochtends bij het ontbijt graag eten, dan is het wel een boterham met kaas (gemaakt van koemelk). Gezond is dat echter helaas niet te noemen. Ondanks dat kaas door veel mensen lekker wordt gevonden, is het namelijk ook een bron van stapels calorieën waar je niets aan hebt.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
Het vet in de kaas zelf bestaat voor 60% uit verzadigde vetten, waardoor het dus ongezond is voor je hart en bloedvaten. En hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte. Als je voor oude +48 kaas kiest, dan zit hier meer vet in dan een jonge +48.
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Gesmolten kaas maak je schoon met koud water in plaats van warm. Waarom? Koud water doet de kaas namelijk opnieuw stollen waardoor het makkelijker te verwijderen is. Schraap daarna zoveel mogelijk kaas weg en verwijder de rest van de vlekken met een afwasmiddel.
Hoe gezond is mozarella nu echt? Dat deze soorten kaas geen dikmakers zijn, betekent natuurlijk niet dat ze ook direct gezond zijn. Voor mozarella geldt het tegendeel: in deze kaas zitten namelijk veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor je lichaam.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.