Nee, de roestvrij stalen pannen mogen niet in de magnetron.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Metalen ovenroosters zijn geen probleem
Deze voorwerpen bevatten een soort coating, die ervoor gemaakt is om heet te worden. Hierdoor verwarmt je eten zonder dat er vonken ontstaan en je magnetron in brand vliegt.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkte metalen delen worden gebruikt. De delen die geschikt zijn voor magnetrongebruik, hebben een speciale behandeling ondergaan.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Het metalen rooster dat bij de magnetron is meegeleverd, heeft speciale afmetingen waardoor deze in de magnetron te gebruiken is. Gebruik geen andere metalen voorwerpen in de magnetron.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
De combimagnetron is namelijk niet geschikt om ingewikkelde baksels mee te maken. Dit apparaat heeft alleen een heteluchtfunctie en een verwarmingselement aan de bovenkant. Taarten en ovenschotels worden dan vaak niet overal even gaar en knapperig.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.