De terugslagklep van de afzuigkap speelt een belangrijke rol in de luchtafvoer. Deze klep wordt namelijk gebruikt om ervoor te zorgen dat de opgezogen lucht naar buiten kan, maar dat de lucht van buiten niet tegelijkertijd weer mee naar binnen kan.
De terugslagklep hebt u enkel nodig bij daktoevoer. Een terugslagklep is reeds voorzien bij buitenmuurroosters. In het eerste geval plaatst u de terugslagklep zo dicht mogelijk bij de daktoevoer.
Een ventilatie terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht in een luchtkanaal zich maar in één richting kan verplaatsen. De lucht kan dus niet terugstromen in de ruimte. Wanneer er geen luchtverplaatsing is, dan zorgen lichte veren in de terugslagklep er namelijk voor dat de terugslagklep gesloten blijft.
Deze terugslagklep plaats je in een gesloten uitvoering op afvoerleidingen in opbouw (d.w.z. niet in maar tegen de muur) van toestellen zoals de wasmachine, spoeltafels, de overdrukbeveiliging van de CV-ketel en de warmwaterboiler, en de spui van de waterverzachter.
Over het algemeen geldt: hoe krachtiger de afzuigkap, hoe breder uw afzuigpijp. Een dakdoorvoer met een afvoerpijp van 150mm is bijvoorbeeld nodig voor het soort afzuigkap die in moderne keukens geïnstalleerd wordt.
Enkelwandig is goedkoper, maar is wel gevoeliger voor condens (waarbij ook meer vuil aanwezig blijft). Met een dubbelwandige ontluchting voor uw plat dak is de condensvorming een stuk minder aanwezig. Beide varianten zijn bij Dakenshop uiteraard van de meest hoge kwaliteit die u van ons mag verwachten.
Zorg er ook voor dat het afvoerkanaal een diameter heeft van tenminste 150 millimeter. Als de afzuigkap veel lucht afzuigt en het kanaal te smal is, dan kan niet alle lucht afgezogen worden en blijf je je spruitjes ruiken. Houd daarnaast de pijp aan de binnenkant goed schoon.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Door te kijken waar uw riolering onder de grond loopt en waar het aan de gemeentelijke riolering is aangesloten, kunt u kijken of hier een terugslagbeveiliger tussen zit.
Terugslagkleppen voorkomen het terugstromen van gassen en vloeistoffen en kenmerken zich door het feit dat ze in één richting doorgang bieden aan een medium. Ze worden veelal toegepast ter bescherming van pompen en appendages; daar waar een tegengestelde stroming schadelijk kan zijn.
Hoe werkt de afzuigkap terugslagklep? De terugslagklep van de afvoer, die je direct boven de luchtuitgang van de kap plaatst, zorgt ervoor dat lucht maar één kant op kan. De meeste kleppen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, met twee openslaande lamellen van aluminium.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Meet voor een dampkap met externe afvoer eerst uit waar de gaten voor de afvoerbuis moeten komen. Met een klokboor boor je dan de nodige gaten uit tot aan het punt waar de buis buiten terechtkomt. Idealiter steek je de afvoerbuizen weg achter de kasten. Langs buiten bevestig je ook een rooster.
Met deze IVC AIR afdichtingstape van aluminium, 10meter op rol, monteert u een afzuigslangen luchtdicht op een afzuigkanaal. Bijvoorbeeld het afzuigkanaal van de afzuigkap in uw keuken. De tape is gemaakt van aluminium, sterk en duurzaam materiaal dat goede houvast biedt op metalen ondergronden.
Plaatsing terugslagklep riool
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water wat er doorheen stroomt, niet meer terug kan. Ideaal voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Aan de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp, wanneer u de waterpomp aansluit op een reeds geslagen/geboorde put.
Keerkleppen met EA beveiliging zijn terugstroombeveiligingseenheden die worden gebruikt om te voorkomen dat er verontreinigd water terug de leiding in stroomt. De interne veer zorgt er voor dat de klep gesloten wordt zodra er water dreigt terug te stromen.
Kraan voor aansluiting van een steamer, waarbij de druk van de stoom in de steamer lager is dan 50 kPa. Wij adviseren minimaal een afsluiter en terugstroombeveiliging type EA te plaatsen.
Tijdens de keerklepcontrole wordt gecontroleerd of de keerklep goed sluit wanneer de waterleidingdruk wegvalt. een keerklepcontrole wordt uitgevoerd met een testinstallatie waarbij er, afhankelijk van de keerklep en locatie, een onder- of overdruk methode wordt toegepast.
Dat moet ten alle tijden voorkomen worden! Dit is de reden dat de gemeente (drinkwaterleverancier) verplicht stelt dat er een beluchter op de wasmachinekraan zit. De beluchter zorgt ervoor dat er lucht wordt aangezogen in plaats van vervuild water. De beluchter is een oude manier van beveiligen.
De beveiliging CA 2096 is een middelzware beveiliging. Zij dient toegepast te worden ter bescherming tegen terugstroming van vloeistoffen (klasse 3), die in enigermate schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid door de aanwezigheid van giftige stoffen.
Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
Maximaal wordt 5 meter aangeraden en dan het liefst gladde 150 buis.
Het gebruiken van stalen luchtkanalen voor de afvoer van de afzuigkap is een duurzame keuze. Je hebt zowel ronde (spirobuizen) als rechthoekige gegalvaniseerde kanalen. Ze hebben een relatief hoge brandwerendheid, zijn sterk en goed schoon te maken. Daarmee ook geschikt voor horeca afzuigkappen.
Kosten aanleggen dakdoorvoer ventilatie
De locatie van de dakdoorvoer bepaalt ook de prijs. Gemiddeld kost het plaatsen van een dakdoorvoer tussen de € 700 – € 1200, dit is inclusief voorrijkosten en materialen.