De drie kleuren van het verkeerslicht hebben volgens artikel 68 van het RVV 1990 alle drie een andere betekenis: groen licht: doorrijden; rood licht: stoppen; geel licht: stoppen, maar als het verkeerslicht zo dicht is genaderd dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is mag de bestuurder doorrijden.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht. Daarnaast is rood licht prettig aan de ogen, je ziet sneller scherp en hebt minder last van nachtblindheid.
- Groen geeft een relaxed gevoel, van kalmte en rust. - Geel brengt geluk, opwinding en energie.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Licht is een belangrijk onderdeel van de menselijke biologische klok. Als u overdag meer daglicht tot u neemt, slaapt u 's nachts bijvoorbeeld beter. Uw biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd.
Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort. Het zonlicht overdag zorgt ervoor dat we niet tot nauwelijks slaperig worden.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Als komt vast te staan dat het voertuig niet is gestopt voor de stopstreep, dan wordt geacht dat niet is gestopt voor rood licht en is er dus door rood gereden. Het kan ook voorkomen dat het verkeerslicht pas op rood springt als de stopstreep al is gepasseerd.
Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
Dus lang niet overal staat een roodlichtcamera: het antwoord op de hoofdvraag is nee. En het is dus sowieso niet zo waarschijnlijk dát je geflitst zou zijn, temeer daar je nog bent gaan kijken of er ergens een flitspaal stond.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan. Hierdoor kan je kind juist een angst voor het donker ontwikkelen; Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met kinderangsten.
Normaal gesproken produceert je lichaam het slaapverwekkende hormoon melatonine als voorbereiding op je slaap. Melatonine wordt in de volksmond ook wel “het slaaphormoon” genoemd en wanneer je jezelf voor of tijdens het slapen blootstelt aan licht wordt de productie van dit hormoon onderdrukt.
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
Het blauwe licht van het scherm onderdrukt de productie van melatonine, het slaaphormoon. Deze stof regelt ons bioritme of het waak-slaap ritme. Naar de avond toe wordt het donkerder en wordt melatonine aangemaakt. Daardoor worden we slaperig.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Blauw staat bekend om een kalmerend effect te hebben op het lichaam en de geest. Het verkleint de hersenactiviteit en helpt het lichaam om te ontspannen. Blauw is de kleur van het evenwicht. Het stimuleert zekere hormonen die er voor zorgen dat je je ontspannen en sereen voelt.
Grijs is net als bruin een sombere en deprimerende kleur. Het zorgt ervoor dat je gestrest raakt en dat je de slaap niet goed kunt vatten. Mensen die in een grijze slaapkamer sliepen, sliepen iets meer dan 6 uur.