Avocado mag daarom niet gevoerd worden.Chocolade bevat theobromine en is niet goed voor papegaaien. Symptomen die papegaaien kunnen vertonen na het eten van chocolade zijn overgeven, diarree en het hebben van toevallen. Uiteindelijk kunnen ze er zelfs aan overlijden.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Voeding. Als we kijken naar het dieet van een rosé kaketoe, dan moet er altijd aan gedacht worden dat dit vetarm is. Veel vette zaden en noten zijn dus echt uit den boze. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen palmnoten eten en dienen ze zo min mogelijk zonnebloempitten en andere vette zaden te krijgen, het liefst helemaal niet ...
Bijna alle fruitsoorten zijn goed, probeer uit wat jouw kaketoe lekker vindt. Als groenten kunnen gekookte stukjes (zoete) aardappel, maïs, bonen, bloemkool, erwten en wortel gegeven worden.
Wij hebben ALTIJD zaadjes, water, eivoer in het hok staan, dag en nacht! Fruit en groenten kun je eventueel weglaten, zaadjes en water nooit! Het allerbelangrijkste voor je Caique is goede voeding!
De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide.
Ook groenten zijn geschikt om aan papegaaien te geven. Soms moeten ze er even aan wennen. Een paar voorbeelden van groenten die gegeven kunnen worden zijn wortel, selderij, broccoli, paprika, pepers, maïs en zoete aardappelen.
Er zijn ook kaketoes die praten of imiteren. Bijvoorbeeld de geelkuifkaketoe en in iets mindere mate de valkparkiet. Daarnaast kunnen de halsbandparkiet, monniksparkiet en in mindere mate de grasparkiet praten of imiteren.
Kaketoes hebben veel aandacht nodig. Ze zullen het zelfs eisen, als ze in het verleden al veel geknuffeld en gekroeld zijn. Daarom vanaf het begin niet knuffelen en kroelen. Kaketoes zijn zeer actieve vogels.
Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water.
Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai
Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc. Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc. Struiken: bramen, rozenbottels, eikels. Diverse soorten maagkiezel en grit.
Noten die u kunt geven zijn walnoten, pecannoten, amandelen, paranoten, macadamianoten, pijnboompitten en kokosnoten.
Ze hebben heel veel ruimte nodig dus het liefst een zo groot mogelijke kooi met horizontale spijlen, dan kan hij lekker klimmen. Wanneer hij klimt gebruikt hij zijn snavel ook, kijk. Aandacht geven is dus heel belangrijk voor je papegaai. Als je weet dat je niet heel veel tijd hebt, zet er dan een soortgenoot bij.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Vlees, ei en vis
Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai. Sommigen gaan er helemaal voor.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent. De televisie is prima (op een laag volume), maar wees op je hoede voor natuurfilms, omdat het geluid van krijsende vogels meer herrie kan uitlokken bij jouw papegaai.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Een kleine hoeveelheid tussen twee vingers is genoeg om aan de behoefte te voldoen. Op deze manier zorgt de maagkiezel er in de spiermaag voor, dat het voedsel goed vermalen wordt. En hierdoor alle voedingswaarden door het lichaam opgenomen worden.
Eten papegaaien vlees? Ja ze eten in het wild ook vlees (insecten). Toch is het niet aan te raden om vlees of vis aan papegaaien te geven.