De tuin die aan een appartementsgebouw ligt behoort zeer waarschijnlijk tot de gemene delen van het gebouw. Op die gemene delen hebben bepaalde individuele eigenaars in principe niet meer rechten dan andere eigenaars.
Het kopen van een appartement is net iets anders dan het kopen van een woning. Indien u een woning koopt, koopt u de grond en alles wat verbonden is met de grond. U wordt daar enig eigenaar van. Als u een appartement koopt, koopt u in feite een onverdeeld aandeel in het gebouw en de grond.
De huurder moet ook voor het basisonderhoud van de tuin zorgen: het gras maaien, de bloembedden snoeien, onkruid weghalen. Indien de woning over een privé-zwembad beschikt, valt ook het onderhoud daarvan onder de verantwoordelijkheid van de huurder (filters, kleppen, leidingen, enz.).
Een appartement gekocht
Alle appartementseigenaren zijn samen eigenaar van het hele gebouw. Een appartementseigenaar mag als mede-eigenaar alle ruimten gebruiken die voor gezamenlijk gebruik zijn bestemd, de zogenaamde gemeenschappelijke ruimten.
» Meer over eigendom eigendom van een gebouw, anderzijds gaat het om een exclusief gebruiksrecht van een bepaald gedeelte van dat gebouw. Met andere woorden is een appartementsrecht een mede-eigendomsrecht en een gebruiksrecht. Een gebouw wordt gesplitst in appartementen door middel van een notariële.
Het appartementsrecht omvat zowel de wettelijke regelingen in het Burgerlijk Wetboek als het specifieke eigendomsrecht dat u verwerft wanneer u een appartement koopt. Het biedt u de mogelijkheid om mede-eigenaar te zijn van het gebouw en tegelijkertijd het exclusieve gebruiksrecht te hebben van uw eigen appartement.
Bij het kopen van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koopt u een zogenoemd appartementsrecht. Dat betekent dat u juridisch eigenlijk twee dingen aanschaft: een stukje mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om uw woning te mogen gebruiken.
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
Informatie over de eigenaar van een perceel of appartementsrecht is te vinden in het rapport Eigendomsinformatie. De informatie in het rapport Eigendomsinformatie is afkomstig van het Kadaster, de officiële bron voor dergelijke gegevens.
De vereniging van eigenaars
Dit betekent dat de eigenaar van een appartement de beschikking heeft over een aan hem toebehorend gedeelte van een gebouw. Dit is het privégedeelte. De appartementseigenaar heeft het recht om dit gedeelte buiten alle andere eigenaren om te gebruiken.
Alles hangt in feite af van het soort onderhoud. Indien het om een klein onderhoud gaat, is het de huurder die ervoor zal moeten instaan.Indien het om zwaardere werken gaat, is het aan de eigenaar om dit op zich te nemen. Zo moet de huurder bijvoorbeeld het gras afrijden, onkruid uittrekken en de haag snoeien.
Volgens de wet is de grond waar de huurwoning op staat van de verhuurder. Dat geldt dus ook voor de tuin en alles wat daaraan vastzit, zoals een boom of de schutting. Maar op het moment dat u een huurcontract tekent, bent u wel verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin.
Indien tot het gehuurde een tuin of een erf behoort, is huurder verplicht de tuin aan te leggen, te gebruiken, te onderhouden en te handhaven als siertuin en het erf en de tuin niet te gebruiken voor de opslag van zaken, van welke aard dan ook, of voor het stallen van één of meer auto's, caravans, boten en dergelijke.
Tot de eigendom behoort – dat is vanzelfsprekend – de bovengrond en de zich daaronder bevindende aardlagen. Dit geldt bijvoorbeeld – hoewel dat bij aankoop van een woning uiteraard niet ter sprake zal komen – voor mineralen, voor schatten etc.
Beperkte rechten zijn bijvoorbeeld vruchtgebruik, erfdienstbaarheid en erfpacht. Het appartementsrecht is geen beperkt zakelijk recht omdat elk appartementsrecht een deel van het eigendomsrecht op een gebouw is. We spreken dus wel degelijk over eigendom en dus niet over een afgeleide daarvan.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
U kunt uw kadastraal uittreksel aanvragen via MyMinfin.
Het Kadaster levert naast de gratis basisgegevens zoals de WOZ-waarde en het oppervlak ook andere informatie. De eigendomsinformatie is een voorbeeld van een betaald product, voor € 2,95 (prijsstelling 2020) kom je te weten wie de werkelijke eigenaar is van het pand.
Dit is ook zo als u expliciet voor het wettelijk stelsel kiest in uw huwelijkscontract. In het wettelijk stelsel behoort een bouwgrond enkel tot het eigen vermogen van uw partner, als uw partner die grond al had voor het huwelijk of wanneer uw partner de grond erft of geschonken krijgt tijdens het huwelijk.
In het Kadaster is - tegen betaling - allerlei informatie in te zien over een adres, bijvoorbeeld wie de eigenaar is van een huis, hoeveel ervoor is betaald en welke hypotheek op de woning is afgesloten.
Een appartementsnummer heeft verschillende cijfers: 101, 102, 201, 202, … Het 1e cijfer geeft de verdieping aan.De laatste 2 cijfers geven de volgorde van het appartement op de verdieping weer.
Appartementenclausule. De appartementenclausule is een clausule (artikel / bepaling) in de polis waarin staat dat als er schade ontstaat door de schuld van één appartementseigenaar, de verzekeraar toch de schade vergoedt. Zelfs als dit normaalgesproken een reden zou zijn om helemaal niets uit te keren.
Een appartement is een individuele woning in een groter gebouw met gemeenschappelijke delen zoals een flat of appartementsgebouw (Vlaams). Een appartement kan zowel onderdeel zijn van een klein appartementencomplex als van een torenflat.