Het kasteel van Versailles, jachtpaviljoen van Lodewijk de 13e en Anna van Oostenrijk, werd halverwege de 17de eeuw tot een kasteel omgevormd door Le Vau. Het kasteel van Versailles, residentie van de Franse koningen Lodewijk de 14e tot Lodewijk de 16e, werd van zijn bezittingen onteigend tijdens de Franse Revolutie.
Even buiten Parijs staat het prachtige paleis Versailles, het paleis van koning Lodewijk XIV. Even buiten Parijs staat het prachtige paleis van Versailles. Het paleis van koning Lodewijk XIV. Aan de bouw van Versailles hadden ook honderden kunstenaars meegewerkt.
In 1624 werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau.
6. Napoleon in Versailles. Van 1804 tot 1814 was Versailles een van de plekken waar de keizer woonde. Napoleon liet vooral het Grand Trianon verbouwen totdat het goed bij zijn smaak en wensen paste.
In januari 1919 werd begonnen aan het Verdrag van Versailles, toen de leden van de 'Grote Vier', Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS en Italië, in de Franse hoofdstad bijeenkwamen. Hier bespraken ze de koers voor een nieuw Europa in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, die 17 miljoen mensen het leven had gekost.
Ze werd gebouwd door Jules Hardouin-Mansart in 1689. Godsdienst was belangrijk in Versailles.
Napoleon Bonaparte (Ajaccio, 15 augustus 1769 – Sint-Helena, 5 mei 1821), gedoopt als Napoleone di Buonaparte, was een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. Als Napoleon I was hij van 2 december 1804 tot 11 april 1814 keizer der Fransen.
Het was ontworpen om in alle pracht en praal niet alleen de koninklijke familie te huisvesten, maar ook de maîtresses van de koning. Van de duizenden kamers waren er vele klein en koud, en vooral het sanitair liet veel te wensen over, zodat het paleis in de zomer verschrikkelijk stonk.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Gedurende meer dan een eeuw stond het model voor Europa als ideale koninklijke residentie. De grootste en bekendste zaal is de spiegelzaal die diende als ontvangstruimte en balzaal, beroemd vanwege de muurschilderingen en vele spiegels. Rondom het paleis ligt het prachtige park van Versailles.
Het paleis ligt 20 kilometer vanaf het centrum van Parijs.
Paleis van Versailles: tussen 1,5 en 2 uur. Wandeling door de Tuinen van Versailles: 2 uur.
Het huidige Palacio Real de Madrid oftewel het Koninklijk Paleis van Madrid werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Filips V. Dit werkpaleis van de huidige koning telt meer dan 3400 kamers en is het grootste koninklijke paleis ter wereld.
Volgens de meest gangbare verklaring zou het toponiem Versailles afgeleid zijn van het Oudfranse woord versail dat reeds in 1038 opduikt in een oorkonde in de persoonsnaam Hugues de Versaillis. Versail verwijst dan naar een 'gebied waar het onkruid is gewied', of 'ontgonnen grond'.
Maar dat beledigde de koning nog meer. Alsof hij zelf niet zo'n kasteel kon betalen! Hij liet Fouquet gevangen zetten en gaf de architecten van Fouquet de opdracht voor hem net zo'n kasteel te bouwen, maar dan nog veel groter en mooier. Bijna veertig jaar lang hebben ze aan Versailles gewerkt.
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
Lodewijk XIII wordt geboren op 27 september 1601. Lodewijk werd geboren in het paleis van Fontainebleau, één van de grootste paleizen van het huis van Bourbon, de Koninklijke Franse familie. Zijn vader was koning Hendrik IV van Frankrijk en zijn moeder was Marie de'Medici.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Het kasteel van Versailles, jachtpaviljoen van Lodewijk de 13e en Anna van Oostenrijk, werd halverwege de 17de eeuw tot een kasteel omgevormd door Le Vau. Het kasteel van Versailles, residentie van de Franse koningen Lodewijk de 14e tot Lodewijk de 16e, werd van zijn bezittingen onteigend tijdens de Franse Revolutie.
De 700 kamers maar geen toilet
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet. Inmiddels heeft het museum natuurlijk wel meerdere toiletten dus maak je daar geen zorgen over. Zelf was ik enorm verbaasd over de hoeveelheid kamers die je nog kunt bezoeken.
Bij gebrek aan buitenlandse toeristen zitten de bezoekersaantallen van Versailles in een stevige dip. Met slechts 10.000 bezoekers per dag haalt het paleis een derde van het normale aantal.