Vroeger werd de olie uit de grond gehaald met grote pompen, die ja-knikkers werden genoemd. Nu lukt dat niet meer. In een waterfabriek legt watertechnoloog Marcel uit dat de olie te dik is om makkelijk op te pompen. Daarom wordt er eerst hete stoom 800 meter diep in de grond geperst.
Via boorgaten wordt de aardolie uit de grond gehaald. Daarna gaat het naar een raffinaderij. Daar wordt er bijvoorbeeld benzine van gemaakt. Er is nog veel aardolie aanwezig in bijvoorbeeld Kazachstan, Irak en Canada.
Nadat met behulp van een boortoren een oliebron is aangeboord, wordt de leiding naar de bron aangesloten op een dompelpomp. Deze pomp bevindt zich diep onder de grond, in de op te pompen olie. De pomp wordt aangedreven door een bovengronds geplaatste elektromotor.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
De olie zit in een zandsteenlaag tussen de zandkorrels. De zandsteenlagen zijn weer omringd door ondoordringbare aardlagen van onder andere zout. De zandsteenlagen met olie in Nederland zijn tussen de 60 en de 120 miljoen jaar oud.
Die prijs bepaalt voor een groot deel hoe lang we met onze voorraden toe kunnen, vertelde Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO in 2014: “Bij een olieprijs van rond 100 dollar per vat en nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op. Dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
De ons bekende grote olievelden bevatten nog zo'n 1,3 biljoen vaten olie. Deel die hoeveelheid door de hoeveelheid olie die we op dit moment op jaarbasis consumeren en u komt tot de conclusie dat deze olievelden zeker nog veertig jaar mee kunnen.
Aardolie zou al 3,2 miljard jaar geleden uit organismen zijn ontstaan.
Bij het gebruik van aardolie komt CO2 vrij, dat bijdraagt aan de klimaatverandering, ook komen er vervuilende stoffen vrij. Het gebruik van aardolie maakt Nederland sterk afhankelijk van olieproducerende landen.
Op de meeste plekken moet de aardolie worden opgepompt. Op het land (onshore) wordt dit gedaan met jaknikkers of met krachtige pompen.
Het hoofdkwartier van de OPEC bevindt zich sinds 1 september 1965 in Wenen. Daarvoor was het gevestigd in Genève. Landen die relatief veel olie produceren maar geen lid zijn van de OPEC zijn Brazilië, Canada, Mexico, Noorwegen, Oman, Rusland en de Verenigde Staten.
Als de boorkop bij de laag aangekomen is waar misschien olie of gas zit, kan men de toevoer regelen met een klep. Plotseling opstijgende olie of gas wordt tegengehouden door een speciaal ontwikkelde installatie namelijk de Blow Out Preventer (BOP). Ook wel Christmas tree genoemd.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Wereldwijde gasreserves
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd.
Verder is Rusland de grootste gasproducent en gasexporteur. Geschatte olievoorraad: 80 miljard vaten.
Ook gasvelden in Azerbeidzjan, de Noordzee en Noord-Afrika zijn belangrijke energiebronnen voor ons continent. Veel Europese landen importeren daarnaast vloeibaar aardgas (lng) per schip. De Verenigde Staten sturen momenteel ook meer lng over zee naar bondgenoten dan Rusland per pijpleiding vervoert.
Hierbij ontstaan geen schadelijke uitlaatgassen (alleen waterdamp). Lovins wil het gebruik van aardgas bevorderen en de energie gebruiken voor de productie van waterstof. Als zijn suggesties worden opgevolgd, zou de VS in 2040 geen olie meer hoeven te importeren en in 2050 helemaal zonder olie kunnen.
Fossiele brandstoffen zijn koolwaterstofverbindingen die zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven in het geologisch verleden van de aarde, vooral in het Carboon maar ook uit andere tijdperken. Hieronder vallen aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool.