Volgens de Chinese mythologie werd de wereld bewaakt door vier hemelse wezens: de Blauwe Draak, Witte Tijger, Zwarte Schildpad, en Rode Vogel. Ieder van deze wezens waakte over de grens van de aarde in een van de vier windrichtingen, en werd gekoppeld aan een van de jaargetijden.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen.
De drakendans is een traditionele dans van de Han-Chinezen. Draken zijn in de Chinese cultuur geluksbrengers en daarom kom je deze dans bij veel speciale festiviteiten tegen. Met de drakendans worden kwade geesten verjaagd. Bovendien wordt de prosperiteit van het volk bevorderd.
De draken worden geboren uit een ei, als waterslangen, en later evolueren ze tot echte draken. Een Chinese draak is de god van het water en iedere poel of put heeft zijn eigen draak. De opperste drakenkoning heeft zijn paleis op de bodem van de Oostelijke Oceaan en ze beschikken over magische vermogens.
Het meest waarschijnlijke is dat de draken vuur spuwen om elkaar te imponeren. Vooral in de paartijd heeft men gezien dat de draken voor elkaar vuurwerk verzorgen. Het lijkt er dus op dat vuur spuwen bij draken dezelfde rol speelt als het gewei bij herten: degene met de grootste vlam is de winnaar en de minnaar.
Draken lijken namelijk eeuwen oud te kunnen worden. De grootste draak van de familie Targaryen was Balerion. Die was bijna 200 jaar oud toen hij om het leven kwam. Als Drogon zichzelf veilig weet te houden, kan hij dus behoorlijk oud worden!
In het middeleeuwse christendom stond de draak symbool voor het voorchristelijke denken, de niet-christelijke, heidense wereld en ook voor de gevallen engel, de duivel. Enkele bekende drakendoders zijn Sint-Michaël, Sint-Joris, Perseus, Herakles, Apollo, Siegfried, koning Arthur en Lancelot.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
Op het doden van runderen staan in de staat in het noordoosten van India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf.
De pekingees of pekinees is een klein hondenras (een volwassen dier wordt ongeveer 28 centimeter hoog), afkomstig uit China. Het ras is al ruim tweeduizend jaar bekend. Tot 1860 kwam het ras voor als gezelschapshond in China en in de laatste eeuwen mocht de pekingees alleen aan het keizerlijk hof gehouden worden.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt. Koeien zijn ook belangrijk vanwege hun melk en mest. Koeienpoep wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als brandstof om huizen mee te verwarmen.
Glaucus atlanticus of de blauwe draak of zeezwaluw is een drijvende zeenaaktslak die behoort tot de familie Glaucidae. Deze donkerblauwe soort met opvallende extremiteiten kan tot wel 6 cm lang worden. Om te blijven drijven maakt de slak gebruik van een met gas gevulde blaas.
Je hebt net geleerd dat een drakenei warm gehouden moet worden. Daarom moet je het ei de hele broedtijd (het duurt zo'n drie jaar voordat een draak uit zijn ei kruipt) op een vuur van brandende kolen leggen. Wanneer het ei uitkomt denkt de babydraak (met een beetje geluk tenminste) dat jij zijn ouder bent.
Uit zichzelf is de blauwe draak dus niet giftig, maar hij wordt dit, door het gif van zijn prooi op te slaan en te gebruiken. Blauwe draken hebben daarmee een goed beschermingsmechanisme tegen vijanden, maar toch worden ze vaak niet groter dan drie centimeter en niet ouder dan een jaar.
Volgens de traditionele Chinese telling is je kindje iets ouder dan volgens de westerse telling. Dat komt omdat je baby in China bij de geboorte al 1 jaar oud is. Je moet dus altijd een jaar optellen bij de leeftijd van je kindje. Daarnaast is de leeftijd van je kind afhankelijk van het Chinees Nieuwjaar.
Chinees Nieuwjaar wordt vaak gekoppeld aan het jaar van de Westerse kalender omdat deze kalender ook in Azië wordt gebruikt. 2022 is daarom het jaar van de tijger.” “De tijger is één van de twaalf dieren van de Chinese horoscoop. Elk dier komt om de twaalf jaar terug.
Er is ook goed nieuws: in 2022 krijgt de carrière van de Tijger een boost. Pas wel op: volgens astrologen moeten alle risicovolle investeringen worden vermeden. En dan is er nog de liefde. De voorspelling voor het jaar van de Tijger op relatiegebied lijkt redelijk neutraal.
Kleur alles rood
In zowel de traditionele als hedendaagse Chinese cultuur staat de kleur rood voor voorspoed en geluk. Rood is dé gelukskleur, en bij feestelijke gelegenheden, het inluiden van een voorspoedig Nieuwjaar en het afweren van slechte invloeden, dragen mensen rood.
Het fruit is bedoeld voor eigen gebruik en om cadeau te geven. Appelen en kersen zijn veruit favoriet. Het geven van appelen is een oude nieuwjaarstraditie en heeft een belangrijke betekenis binnen de Chinese cultuur. Vanwege zijn ronde vorm symboliseert de appel het geluk van een complete en verenigde familie.
Goud is traditioneel de Chinese kleur van welvaart en voorspoed.