Log in op Mijn CBR.Je vindt het uitslagformulier bij Examens en toetsten.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd.Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag.
Als je kind examens deed in het eerste tijdvak, ontvang je de uitslag op woensdag 14 juni 2023. Scholen bellen tussen 12:00 en 17:00. De specifieke planning voor die dag zal door de docent worden gecommuniceerd aangezien dit per school kan verschillen.
Aan de hand daarvan rekenen scholen uit welke cijfers leerlingen hebben gehaald en of zij daarmee geslaagd zijn. Leerlingen die gezakt zijn worden meestal als eerste gebeld.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
De uitslag is binnen 24 uur beschikbaar in je 'mijn SEU' account. Zodra de uitslag beschikbaar is ontvang je per e-mail een notificatie.
Examenuitslag 2024
De examenuitslag van het eerste tijdvak is op woensdag 12 juni 2024. Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt. Kort daarna zal jouw school beginnen met het vaststellen van alle examenuitslagen. De uitslag van het tweede tijdvak is op dinsdag 2 juli 2024.
Inzien examenwerk
De leerling en de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mogen het werk voor het (centraal) examen en de cijferlijst op school inzien. Hierbij moet een vertegenwoordiger van de school aanwezig zijn.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd. Op 50% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 96% van de examenkandidaten.
Enkel de opleidingsonderdelen waarvoor je minstens een 8 of een 9 behaalde, kunnen gedelibereerd worden (of één opleidingsonderdeel waarvoor je een 7 behaalde), en dat voor maximaal 12 studiepunten in totaal.
Bij de Examencommissie heb je recht op drie examenkansen per jaar. Na een buis op je eerste examen kan je dus gewoon een herexamen maken. Als het nodig is, heb je zelfs nog recht op een tweede herexamen. Aan het begin van een nieuw jaar, op 1 januari, krijg je sowieso drie nieuwe examenkansen.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
O = Resultaten: leerling scoort consequent onvoldoende op lees- en schrijftoetsen. Werkhouding: leerling beschikt over weinig reflectievermogen en toont geen of weinig inzet. T = Resultaten: hoeveelheid inzet is niet in balans met de behaalde resultaten.
Het verschilt per opleiding welke eisen er gelden om het examen te halen. Je kind is in de meeste gevallen geslaagd als:Het gemiddelde eindcijfer voor de centrale examens minimaal een 5,5 is.Er niet meer dan één of twee onvoldoendes op de eindlijst staan.
Op veel basisscholen is echter een rapportageschaal met letters/woorden gebruikelijk; zoals o (onvoldoende), m (matig), v (voldoende), rv (ruim voldoende) en g (goed).
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo.