Zelf kanker (gehad)?
Als er ooit kanker is vastgesteld, mag je geen bloed (meer) geven. Ook niet als je volledig genezen bent. Een uitzondering geldt voor een bepaalde vorm van huidkanker of baarmoederhalskanker.
Voldoe je aan een van de volgende criteria dan kun je helaas geen bloed geven: je hiv-positief bent of aids hebt. je drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus bent. je ooit drugs hebt gespoten.
Bent u te klein of te licht, dan zal u minder of geen bloed mogen doneren. Operaties: Als u een kijkonderzoek of –operatie hebt ondergaan, moet u 2 tot 4 maanden wachten tot u weer mag doneren. Tandartsbezoek: Na een tandartsbezoek bestaat de kans dat u even niet mag doneren.
Nee, na een transfusie met donorbloed kunt u geen bloeddonor worden of blijven. Dit heeft te maken met een voorzorgsmaatregel om een zogenaamde 'besmettingsketen tussen mensen' voor de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob (een zeldzame hersenziekte) te voorkomen.
In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.
Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Bloedgroep O-negatief
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.
Dat het doneren van bloed de donor beschermt tegen hartziekten, is nu officieel een fabel. Nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft dit aangetoond. doen dalen en een hoge ijzerspiegel zou de vaatwanden eerder aantasten.
Je geeft per donatie iets meer plasma dan bloed.
Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je minimaal 419 ml en maximaal 820 ml plasma per donatie. Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed.
Onderzoekers van the University of California ontdekten dat het doneren van 473 milliliter bloed leidde tot de tijdelijke verbranding van gemiddeld 650 calorieën. Ze verklaarden dit met het feit dat het lichaam tijdens het bloed geven energie gebruikt om nieuwe eiwitten en rode bloedcellen te vormen.
Als je een ernstige ziekte, virus, ontsteking of infectie hebt. En als je seks hebt gehad met iemand uit sub-Sahara Afrika of een prostituee.
Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed doneren en vrouwen drie keer. Dat verschil is er omdat vrouwen een kleinere ijzervoorraad hebben. Hoeveel ijzer je hebt, is belangrijk voor het herstel na een donatie.
CEA (carcino-embryonaal antigen) is een tumormarker die gebruikt wordt voor de opvolging van dikkedarmkanker. Vóór het begin van de behandeling (en voor de operatie), wordt na een bloedprik de CEA-waarde bepaald. Een normale CEA-waarde is kleiner dan 5,0 μg/L, voor rokers wordt een hogere normale waarde gehanteerd.
Als langere tijd na behandeling de tumormarker weer begint te stijgen, is dat een aanwijzing dat de kanker terugkeert. De meeste tumormarkers zijn echter niet gevoelig genoeg (ze zijn niet altijd aanwezig als er tumorcellen zijn) of niet specifiek genoeg (ze zijn soms verhoogd maar niet door de kanker).
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Je herstel is afhankelijk van hoe snel je lichaam het verloren bloed weer aanmaakt. Het vochttekort is als je genoeg drinkt binnen een halve dag weer aangevuld. Eiwitten en bloedplaatjes zijn binnen een paar dagen weer op hetzelfde niveau. De rode bloedcellen zijn echter na een paar weken pas weer volledig aangevuld.
De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam.
Een volwassene heeft naargelang zijn/haar gewicht 4 tot 6 liter bloed. De afname wordt op het gewicht van de donor afgestemd. Ze heeft geen enkel nadelig gevolg voor een volwassene in goede gezondheid die minstens 50 kg weegt.
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren. De bloedgroep O- wordt voornamelijk gebruikt in noodgevallen.
Een vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan hun kind door. Dit kan een A, B of O zijn. Samen bepaalt dit welke bloedgroep het kind heeft; A, B, AB of O. Je hebt dus altijd twee bloedgroep-genen.
Wat is de ideale maaltijd voor je donatie? Om lipemisch plasma te vermijden, eet je kort voor je donatie best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom… Een lichte maaltijd twee uur voor de donatie is ideaal.
Bij het analyseren van bloedstalen bepalen we de bloedgroep en het aantal van de verschillende types bloedcellen. We testen alle bloedstalen ook op de aanwezigheid van hiv, hepatitis B en C en syfilis. Bij een afwijkend testresultaat brengen we de donor schriftelijk op de hoogte.
Bloed geven mag 4 keer per jaar!