Om dit drinkwater in Frankrijk zo schoon te krijgen, voegen ze een behoorlijke hoeveelheid chloor toe aan het water. Chloor is een chemische stof die bacteriën doodt en het water hierdoor veiliger en schoner maakt. Geen zorgen, het gebeurt in een hoeveelheid dat het niet direct schadelijk is voor onze gezondheid.
Er wordt chloor aan het leidingwater toegevoegd in Frankrijk. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën doodt en het water daardoor schoner maakt. Chloor werkt namelijk erg goed tegen de meeste vervuiling. Het gebeurd in kleine hoeveelheden waardoor het niet schadelijk is voor de gezondheid.
In welke landen kun je wel kraanwater drinken? In de meeste Europese landen kun je zonder problemen kraanwater gebruiken. Of het ook lekker is, is dan weer een tweede. In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater.
Zo bevat water uit grond meer sulfaat en carbonaat en dat heeft effect op wat je proeft. Chloor wordt altijd toegevoegd aan het water om bacteriën te doden, het maakt niet uit waar het water vandaan komt. Het is vaak de geur en de smaak die ervoor zorgen dat mensen er toch voor kiezen om flessenwater te kopen.
Is het water in Frankrijk goed drinkbaar? Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater
Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Ten zuiden van Clermont-Ferrand wordt het water dus, net als op veel andere plaatsen, per tankwagen aangeleverd. “Bij ons kwam er begin juni plotseling niets meer uit de kraan,” vertelt burgemeester Josette Arnaud van Le Bouchet-Saint-Nicolas, dat zo'n driehonderd inwoners heeft.
In Nederland wordt er gelukkig bijna nooit chloor toegevoegd aan het drinkwater, omdat onze leidingen een stuk beter zijn dan in andere landen. Allereerst worden alle virussen onschadelijk gemaakt bij de waterzuivering, door bijvoorbeeld UV-licht of ozon. Vervolgens komt het water in onze leidingen terecht.
In sommige landen is het kraanwater officieel veilig, maar toch niet geschikt voor onze maag en darmen. Dat kan komen door het soort leidingen of doordat er weinig druk is en er toch wat bacteriën in het water ontstaan. De maag en darmen van mensen die op deze plekken wonen zijn hier aan gewend geraakt.
Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken. Gelukkig zijn er manieren om die chloorsmaak en chloorgeur in je leidingwater te slim af te zijn.
Een deskundige jury koos uit 10 grote Europese landen het Oostenrijkse kraanwater als allerlekkerst. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Chloor in kraanwater
In het verleden werd er chloor aan ons water toegevoegd. Chloor is een zeer effectief middel om bacteriën te doden, maar geeft een duidelijke smaak aan het water. Tegenwoordig is het toevoegen van chloor verboden en worden er andere, niet schadelijke stoffen gebruikt om water te zuiveren.
Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie. Een eenmalige blootstelling aan chloordamp kan ernstige gevolgen hebben zowel op korte als op lange termijn en moet steeds ernstig worden genomen.
Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Ja, 15 minuten kokend water is een manier om al het chloor uit kraanwater te verwijderen. Bij kamertemperatuur weegt chloorgas minder dan lucht en zal het op natuurlijke wijze verdampen zonder te koken. Door water aan de kook te brengen, wordt het chloorverwijderingsproces versneld.
Het kraanwater in Duitsland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders.
Zij toetsen of het drinkwater aan deze eisen voldoet en publiceren hierover in het jaarrapport 'De kwaliteit van het drinkwater in Nederland'. De drinkwaterkwaliteit voldoet vrijwel altijd (meer dan 99,9% van het aantal metingen) aan de gestelde normen.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver.
Nederland uniek: geen chloor in drinkwater
Nederland is namelijk echt een uitzondering in de wereld. Waar in andere landen nog regelmatig een flinke dosis chloor (chloorbleekloog om precies te zijn) aan het gezuiverde water wordt toegevoegd om ziekmakende bacteriën en virussen te doden, is dat in Nederland niet nodig.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Frankrijk: vragen kost niks
Le carafe d'eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want het verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten.
Uit de studie blijkt dat het water in Frankrijk, met een prijs van 1,27 euro per kubieke meter, duidelijk goedkoper is. De Verenigde Staten doen met een waterprijs van 47 eurocent per kubieke meter nog veel beter.
Je mag maximaal 1 liter vloeistoffen per persoon meenemen.