De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).
Op een veiling in Tokio heeft zondag een grote blauwvistonijn liefst €1,6 miljoen opgeleverd. De enorme vis, die bij restauranthouder Kiyoshi Kimura op het snijblok ging, weegt 276 kilo en werd ten noorden van Japan gevangen.
De gigantische blauwvintonijn zou in Japan zo'n 700.000 euro kunnen waard zijn, maar verkocht zal hij wellicht nooit worden. Wetenschappers willen het beest onderzoeken op radioactiviteit.
TOKIO (ANP) - Tonijn wordt een steeds schaarser goed. Op de eerste visveiling van Japan in 2007 heeft een blauwvintonijn van 200 kilo een recordbedrag van 4,1 miljoen yen (ruim 25.000 euro) opgeleverd, meer dan een gemiddelde auto. Japanners verorberen ongeveer een kwart van de tonijn in de wereld.
VIDEOEen blauwvintonijn van 278 kilo is zaterdag op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen, omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro.
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
Tonijn kopen
Heerlijke verse tonijn kunt u online kopen bij Palingshop.nl. Onze Tonijn is AAA Sashimi Quality. Dat is dus tonijn van de allerbeste kwaliteit! Geschikt om te bakken of kort te grillen, maar ook goed om te gebruiken als Sashimi of om Sushi van te maken.
Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
Verse vis bewaar je zo dicht mogelijk bij het vriespunt. Deze vis moet bij voorkeur dezelfde dag nog worden opgegeten, eventueel de volgende dag. De vis is het best te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met heel veel ijsblokjes bedekken.
Voordat er sprake was van industriële visserij in de Middellandse Zee, vingen vissers soms wel tonijnen van 900 kilo. Halverwege de vorige eeuw was een gewicht van 700 kilo niet ongewoon. Nu is een gewicht van 200 kilo een topexemplaar. Het gemiddelde gewicht is gedaald tot tussen 40-80 kilo.
De blauwvintonijn is na een halve eeuw weer terug in de Noordzee. De indrukwekkende vis stond door overbevissing op het punt van uitsterven. Het Wereld Natuur Fonds gaat met sportvissers 40 tonijnen vangen. De vissen worden dan van een zendertje voorzien en zijn zo te volgen via satellieten.
De blauwvintonijn is van alle tonijnen de grootste soort, de vis heeft een donkerblauwe bovenzijde en een zilverachtige buikzijde. De blauwvintonijn kan een lichaamslengte van meer 4,5 meter bereiken. Het zwaarste exemplaar ooit gevangen had een lichaamsgewicht van 684 kilo.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De reuzentonijn of blauwvintonijn groeit in het het eerste jaar biezonder snel : Vanaf het eistadium in de lente tot het einde van de zomer is deze jonge tonijn 400gram. Na 5 jaar is deze tonijn al 35 kilo Uiteindelijk wordt een leeftijd van 40 jaar bereikt.
Vissers vangen de blauwvintonijn voornamelijk in de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee; aan de kust van het noordoosten van de V.S. en aan de kust van Zuid-Spanje. De tonijn gaat naar de grootste vismarkt in Tokyo en vanuit daar wordt het weer de hele wereld over gevlogen.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi.
De merken die nèt iets lager beoordeeld zijn door de proevers, maar qua smaak nog steeds 4 sterren waard zijn: Fish tales Ali's tonijn in zonnebloemolie. Rio Mare Tonno'all Olio di Oliva. John West tonijnstukken in zonnebloemolie.
Kun je tonijn rauw eten? In de Japanse keuken wordt tonijn rauw gegeten als sushi en sashimi. Rauwe vis moet wel heel vers zijn. Verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht roze, rood of donkerrood uit.
Zalm weegt tussen de 4 en 5 kilo per stuk en kost € 13.50 per kilo !
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Normaal gesproken bevat tonijn uit blik meer eiwit dan de verse variant. Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'.