Best een bijzonder fenomeen waar de meeste mensen last van hebben. Hoe komt dit? Het gaat erom dat we denken dat wij ons spiegelbeeld zijn. Je ziet namelijk je spiegelbeeld in de spiegel (ja, ok dat wist je wel) en dan is alles omgedraaid: je linkerkant wordt je rechterkant en je rechterkant wordt je linkerkant.
Dat effect wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd. Een herhaalde blootstelling aan een stimulus zorgt voor een positievere interpretatie. Iets wat je vaker ziet, vind je automatisch mooier. Hoe vaker je in de spiegel kijkt - en hoe ijdeler je dus bent - hoe groter de impact.
Als je in de spiegel kijkt zie je (tromgeroffel) je spiegelbeeld. Een gespiegelde weergave van je gezicht, dus. En dat ligt volgens Nick Stockton van Wired aan het heuse 'mere-exposure'-concept (een theorie uit de jaren zestig, ontwikkeld door Robert Zajonc).
Hoe zie je er nou écht uit? De meest betrouwbare manier om daar achter te komen, is om iemand anders een foto van je te laten maken (al komen bij een goede foto, fotografisch gezien, meerdere factoren kijken). Dan zie je hoe je er écht uitziet, hoe anderen jou zien. Dan zie je: de waarheid.
De fotograaf dat Het 'mere exposure effect' geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.
Wat is BDD? BDD of Body dismorphic disorder is een angststoornis, waarbij mensen zichzelf erg lelijk vinden. De Nederlandse aanduiding voor BDD is 'Stoornis in de lichaamsbeleving', maar het wordt ook wel 'ingebeelde lelijkheid' genoemd.
De verlammingsverschijnselen. Wanneer de aangezichtszenuw (vrijwel altijd aan één zijde) slecht functioneert, valt de functie van de spieren in die gezichtshelft uit. Dit noemt men een facialisverlamming. Het gevolg is een scheef gezicht.
Luister naar jezelf, ontdek welke gedachtes jou tegenhouden en … laat los. Het zijn twee simpele woorden die zoveel impact op jezelf én je omgeving hebben. De manier waarop jij jezelf ziet, projecteer je onbewust op andere mensen en neem je mee in de keuzes die je maakt voor jezelf.
Een selfie is een 2d-beeld dat er al snel wat vervormd uitziet. Die vervorming heeft deels te maken met de afstand. Als jij je smartphone dichtbij je hoofd houdt om een scherpe selfie te maken, krijg je automatisch te maken met een 'fishbowl effect'.
Spiegelbeeld. Het blijkt eigenlijk een best simpele reden te hebben. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf in – de naam zegt het al – spiegelbeeld. Een weerspiegelde weergave van hoe je gezicht eruit ziet, dus.
Weerkaatsing. Kijken naar je spiegelbeeld is kijken naar weerkaatst licht. Een spiegel is een stuk glas of doorzichtig plastic met daarachter een laagje glanzend metaal (bijvoorbeeld zilver of aluminium). Een spiegel kan heel goed het licht weerkaatsen doordat het zo glad is.
Mensen hebben twee ogen/lenzen en kunnen daarom diepte en perspectief zien. Een camera heeft slechts één lens en ziet dus geen diepte en perspectief. Een camera spreidt een object hierdoor uit als een pannenkoek, waardoor een object breder lijkt.
Een gespiegelde selfie maken
De optie 'Spiegel camera aan voorzijde' voor foto's en video's is beschikbaar op de iPhone XS, iPhone XR en nieuwer met iOS 14 of hoger. Op de iPhone 6s tot iPhone X wordt de instelling 'Spiegel foto's aan voorzijde' genoemd en kunnen er alleen foto's worden gemaakt.
Als een object geen spiegelsymmetrie heeft wordt het chiraal genoemd. Van twee chirale objecten die elkaars spiegelbeeld zijn zegt men ook wel dat deze enantiomorf zijn.
Het maakt uit. Soms is het mooi om je telefoon naast je hoofd te houden en de andere keer is het beter om hem ter hoogte van je borst te houden. Het ligt eraan waar je de focus op wil leggen. Als je poseert bij een spiegel waar bijvoorbeeld een gekke paal naast staat, gebruik die paal dan om mee te poseren.
Dat werkt als volgt: Open de Instellingen-app en scroll naar beneden; Tik op 'Camera'; Zet de schakelaar aan achter 'Spiegel camera aan voorzijde'.
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Misschien zie je alleen de donkere kanten omdat je niet goed in je vel zit. Het kan zelfs zijn dat je alleen ziet wat er mis gaat en positieve situaties negeert. Dwing jezelf dan om ook na te denken over positieve gebeurtenissen, gevoelens en gedrag, zodat je zelfbeeld verbetert en realistischer wordt!
Een TIA, herseninfarct of hersenbloeding (beroerte)
Bij een beroerte werkt opeens een deel van de hersencellen niet meer. Dat geeft opeens klachten, zoals: een scheve mond.
Scheve mond, lamme arm of verwarde spraak? Bel dan altijd direct 112, ook bij twijfel!
Met optische licht – en – donker – effecten kan je dichter in de buurt komen van deze 'ideale verhoudingen'. Gewenste diepten in het gezicht, zoals de schaduw onder de jukbeenderen en de arcadebogen (vlak onder de wenkbrauwen) maak je donkerder en alles dat je naar voren wil laten komen maak je lichter.