Evidence-based practice (EBP) is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal (evidence) dat op dat moment beschikbaar is. EBP helpt verpleegkundigen wetenschappelijk verantwoorde beslissingen te nemen.
EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal en de evidence die op dit moment beschikbaar is, met als doel om beslissingen te nemen samen met individuele patiënten om zo de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.
Evidence-based practice kan ertoe leiden dat een goede interventie voor een patiënt of cliënt in een specifieke situatie ter zijde wordt geschoven, omdat wordt uitgegaan van de gemiddelde uitkomsten in een geselecteerde groep.
Evidence based practice is gebaseerd op drie pijlers: de eigen expertise, de wensen en mogelijkheden van de patiënt en de laatste stand van de wetenschap. Deze drie pijlers worden bij EBP met elkaar gecombineerd.
PICO is een methode om relevante informatie te vinden bij een onderzoeksvraag, gebaseerd op EBP (evidence based practise). Het is een strategie die veel gebruikt wordt bij het doen van medisch onderzoek door onderzoekers, artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals over de hele wereld.
Evidence-based practice (EBP) is een manier om betere klinische besluiten te nemen. EBP staat dus ten dienste van klinisch redeneren. Door de methode van EBP te gebruiken wordt wetenschappelijke kennis betrokken bij het nemen van het beste besluit voor de eigen patiënt.
Evidence-based medicine (EBM, 'geneeskunde op basis van bewijs') is het expliciet, oordeelkundig en consciëntieus gebruikmaken van het beste beschikbare bewijs bij het maken van een keuze voor de behandeling van een patiënt. Dit alles gegeven de stand van de (medische) wetenschap van dat moment.
Desinfecteren voor een injectie, preoperatief scheren, een schapenvacht of hielring tegen decubitus. Het zijn verpleegkundige rituelen en interventies die zinloos en soms zelfs schadelijk zijn.
Evidence-based practice (EBP) is ontstaan uit de evidence-based medicine (EBM). De definitie van EBM luidt: Evidence-based medicine is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen voor individuele patiënten.
EBP zorgt ervoor dat verpleegkundigen geen beslissingen nemen op basis van routine, gewoontes, tradities, intuïtie of eigen mening, maar dat beslissingen worden onderworpen aan een kritische beoordeling en zijn onderbouwd met bewijsmateriaal, met name wetenschappelijke bewijs (McGrath, 2005; Chan, 2013).
Basiskennis van klinisch redeneren
Dat begint met de basis van anatomie en pathologie. Ook moet je bijvoorbeeld weten wat de normaalwaarden zijn voor vitale menselijke functies, hoe je deze moet interpreteren en aan welke symptomen je een infectie of bloedvergiftiging kunt herkennen.
De PICO-methode helpt om tot een constructieve onderzoeksvraag te komen en daarmee waardevolle onderzoeksresultaten om je vraag mee te beantwoorden. Wanneer een onderzoeksvraag aan de vier PICO-criteria voldoet, is de kans groter dan je vraag goede zoekresultaten oplevert.
De PICO methode is een hulpmiddel om een probleem of kwestie om te zetten in een onderzoekbare vraagstelling (ook wel onderzoeksvraag) voor onderzoek.
Waarom gebruik je PICO bij onderzoek? De PICO helpt jou dus bij het doen van onderzoek. Op internet en in boeken is oneindig veel informatie te vinden en al helemaal op medisch gebied. Een groot deel van die data is onbetrouwbaar of oud.
Je gaat eerst zoeken per PICO-element. Zoek bijpassende zoektermen en probeer zoveel mogelijk synoniemen te bedenken. Daarna combineer je de PICO-elementen met elkaar. Gebruik je de juiste zoektermen, dan zal de combinatie leiden naar een antwoord op je onderzoeksvraag.
PBE staat voor Practice Based Evidence. Dit houdt in dat je werk en behandelwijze gericht is op de ervaring van de zorgverlener in combinatie met de gegevens van individuele cliënten die aangeven dat de betreffende interventie werkt.
Het begint met het signaleren van een 'klinische onzekerheid': een situatie waarin er twijfel bestaat over de keuze van een behandeling of interventie voor een specifieke patiënt of patiëntenpopulatie. Dit moet je vervolgens omzetten in een beantwoordbare vraag (Stap 1: Ask).