Heb je laminaat met groef- en mes zijde dan begin je met de groefzijde tegen de muur.De planken die volgen kan je dan op de meszijde klikken. Dat werkt het makkelijkste. Verschillende pakketten laminaat kunnen een kleurverschil hebben en daarom is het handig om de pakketten door elkaar te halen.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Voor een optimale verdeling kun je het beste het volgende patroon aanhouden: Begin de eerste rij met een derde van een hele plank. De tweede rij begin je met een hele plank en de derde rij leg je weer een derde van een hele plank (zo wissel je de hele en kleinere planken af, steeds om en om).
Bij het leggen van de laatste rij planken moet je de planken in de lengte zagen. Het is handig om de laatste plank precies evenwijdig aan de voorzijde van de voorlaatste plank te leggen. Vergeet daarbij niet om eerst de afstandswiggen van 8 mm te plaatsen. Een nieuwe plank schuif je tegen de wiggen aan.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Kort samengevat kunt u laminaat doorleggen in meerdere kamers, mede afhankelijk van het aantal strekkende meters. Echter, om achteraf problemen te voorkomen adviseren we u om uitzettingsvoegen en overgangsprofielen te gebruiken. Dan weet u zeker dat het goed komt!
Meest gebruikte legrichting
Het vaakst wordt een vloer dwars op het grootste raam – met de meeste lichtinval – gelegd. Als je een vloer op deze manier legt, strijkt de lichtinval in de lengterichting over de planken. Hierdoor zullen de naden minder opvallen, waardoor het geheel rustiger oogt en ruimtelijker overkomt.
Afstand Laminaat
Een laminaat vloer bevat natuurlijke producten, namelijk hout. Hierdoor gaat laminaat werken. Dat betekend wanneer er temperatuur verschillen in de woning zullen zijn het laminaat gaat krimpen of uitzetten. Daar heeft een laminaat vloer dus wel ruimte voor nodig.
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Kijk naar de lichtinval
De algemene regel luidt: leg je laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. En nee, dat is niet die staande lamp in de hoek van je kamer. Kijk waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, daar komt het meeste licht vandaan. Vaak zal het de lengterichting van de kamer zijn.
De kopse kant is de korte kant van de plank waar je de jaarringen van de boom goed in terug kunt zien. Gebruik een slagblokje om de planken goed sluitend te krijgen.
Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.
Laminaat leggen
Is de ruimte langer dan 12 meter en/of breder dan 10 meter? Dan zullen er overgangsprofielen moeten worden gebruikt. Anders wordt de oppervlakte te groot. De druk op de vloer zal dan te groot zijn en hierdoor zal het laminaat gaan uitzetten.
Montage van overgangsprofielen
Zaag of snijd het overgansprofiel op maat. Zet het basisprofiel in de voeg tussen de twee vloeren, let er hierbij op dat het profiel iets bewegingsruimte heeft tussen de vloeren. Markeer waar de pluggen in de vloer moeten komen en boor op die plaatsen gaten.
Snij enkele pakken laminaat open en meng ze door elkaar. Leg de eerste rij recht en respecteer een uitzetvoeg van minstens 8 millimeter.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
Laminaat heeft een uitzettingscoëfficiënt: de uitzettingsgraad per meter laminaat is zo'n 2mm. Wanneer er dus sprake is van een ruimte van 5 meter lang, hanteer je een uitzettingsvoeg van 10 mm.
Laminaat is erg aantrekkelijk voor de meeste huishoudens, dit komt doordat het erg gemakkelijk schoon te houden, slijtvast en relatief goedkoop is. Daarnaast zijn er erg veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het leggen kan wel een hele klus zijn, maar met goede instructies kan bijna iedereen laminaat leggen.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer.
Door je vloer in de lengte te leggen oogt de kamer langer. Je vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van je kamer. Deze legrichting zorgt er bovendien voor dat er zo min mogelijk materiaal verloren gaat.