Het gehoorHamsters hebben een zeer goed gehoor, waarschijnlijk kunnen ze zelfs ultrasonore geluiden horen (geluiden verwekt door een trilling van zo'n hoge frequentie, dat de mens ze niet kan horen).
De hamsters hebben goede oren en een prima neus. Zien kunnen ze minder goed, doordat het nachtdieren zijn. Dus kun je ze het beste fotograferen vlak voor de schemering, dan worden ze actief.”
En harde geluiden zijn funest voor muizen, hamsters, konijnen, gerbils en degoes.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer.
Hamsters zijn kleine en tere dieren, daarom is het belangrijk kinderen te leren om heel voorzichtig met deze diertjes om te gaan. Blijf erbij als de kinderen een hamster oppakken. Het diertje zachtjes aaien is geen probleem, maar een hamster is te klein om echt te knuffelen.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
Als een hamster echter hyperactief is en repetitief gedrag vertoont kan dit ook duiden op stress. Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi.
Hamsters gebruiken over het algemeen lichaamstaal om emoties over te brengen, bijvoorbeeld wanneer ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn. Het zijn solitaire dieren en ze zijn heel territoriaal. Als een wilde hamster wordt verrast door een vijand, zoals een roofvogel of een vos, richt hij zich dreigend op.
Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen.
Stress, drukte en lawaai kunnen de genezing van een hamster tegenwerken.
Gedrag en hanteren
Als ze niet gewend zijn om opgepakt te worden, kun je ze het beste in het (ruime) nekvel oppakken. Als ze gewend zijn kun je ze ook makkelijk met twee handen van onderen oppakken. Ook kun je ze verplaatsen d.m.v. een blikje en soms kruipen ze er zelf in. Als hamsters schrikken kunnen ze bijten.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Hamsters zijn gevoelig voor stress
Dat heeft alles te maken met hun positie als prooidier in de natuur. In het wild kunnen deze knagers overal waar ze lopen, gegrepen worden door een natuurlijke vijand. Geen wonder dat ze zich snel bedreigd voelen, en iedere beweging en ieder geluid in hun omgeving registreren.
Hamsters kunnen geluiden tussen 80 Hertz en ongeveer 45.000 Hertz horen. Zij "praten" onderling met geluiden tussen de 32 en de 38 Kilohertz.
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Als hamsters op een plaats zijn waar ze niet willen zijn en er geen weg naar buiten is, dan zullen ze proberen naar buiten te komen door aan de kooi te knagen. Indien de bovenstaande tips allemaal niet helpen, dan kunt u een groot, glazen onderkomen zonder spijlen voor uw hamster aanschaffen.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Tips om je hamster wakker te maken
leg een dekentje over het hamstertje heen of dek het toe met wat nestmateriaal. leg de hamster in je handen, strek hem iets uit en warm hem op. Hij zal na ongeveer een halfuur langzaam ontwaken.
Mogen hamsters ook een zandbad? Hamsters gaan graag op ontdekking uit en houden van graven. Ondanks het feit dat ze zichzelf schoon houden, kan er door hun avonturen iets in hun vacht vast komen te zitten. Het is absoluut oké om uw hamster te wassen, maar niet met water.
Het idee is dat je iets lekkers verstopt, bij voorkeur iets wat sterk ruikt zoals: een gedroogd meelwormpje, gedroogde sprinkhaan of krekel o.i.d. als het maar sterk ruikt. De hamster zal het lekkers ruiken en proberen het uit het spelletje te krijgen. Hij moet wel eerst uitvogelen hoe het werkt.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw hamster plotseling tijdelijk stopt met bewegen. Ze kunnen verstijven door angst of omdat ze worden verrast, of ze kunnen stil blijven staan om aandachtig te luisteren naar een onbekend geluid.
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel, die is ook wel overdag actief. De Chinese dwerghamster is een goede klimmer en gebruikt daarbij ook zijn langere staartje voor stabiliteit.