In de Vallei der Koningen liggen de tombes van beroemde farao's in Egypte. Waaronder Toetanchamon, Amenhotep I, II en III, Thoetmosis I, II, III en IV en Hatsjepsoet. De Valley of the Kings is daarmee een van de belangrijkste monumenten ter wereld.
Toetanchamon of Toetanchaton was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton; later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon".
In het hart van het Dal der Koningen ligt KV 62, het graf van Toetanchamon. Het is wellicht het beroemdste graf van Egypte. Het werd in november 1922 ontdekt door de Engelse egyptoloog Howard Carter (1874 – 1939) en de ontdekking werd meteen wereldnieuws.
De restauratie zou ongeveer acht maanden duren. De sarcofaag is onlangs samen met andere voorwerpen overgebracht van Luxor naar het Groot Egyptisch Museum nabij de piramiden van Giza, net buiten de Egyptische hoofdstad Caïro.
Een sarcofaag (Oudgrieks: σαρκοφάγος – vleesetend) is een doorgaans stenen kist waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hierbij specifiek om overblijfselen als gevolg van begraven en niet van cremeren. In het laatste geval is de houder van de resten een urn.
En het graf van Toetanchamon is ook te bezoeken hier moet je 10€ meer voor betalen. Je mag in de graven geen foto's maken. Wel kan je een kaart kopen waarmee je wel foto's maken mag.
Net als veel historici denkt ook Zahi Hawass dat Akhnaton de vader was van Toetanchamon. Maar hij sluit uit dat Nefertiti, de eerste vrouw van Akhnaton, zijn moeder was.
Toetanchamon was één van de Egyptische faraos (een soort koning), ontdekt door Howard Carter en Lord Carnarvon. Hij is niet beroemd geworden omdat hij zo'n goede farao was, maar omdat zijn graf toen het gevonden werd nog helemaal "gaaf" (ander woord voor mooi, onbeschadigd) was.
Niet lang na de ontdekking van de tombe van farao Toetanchamon werd nog een andere, intacte grafkelder gevonden, ditmaal vlak bij de Grote Piramide van Gizeh.
Het gouden dodenmasker van de Egyptische farao Toetanchamon staat opnieuw tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro. De voorbije maanden werd het beroemde masker gerestaureerd nadat een haastige herstelling met superlijm duidelijke sporen had nagelaten. Het masker raakte beschadigd in augustus 2014.
In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.
Toetanchamon is niet vermoord
Volgens veel theorieën zou de kindkoning zijn vermoord. In 1968 waren er röntgenfoto's van zijn schedel gemaakt, waarop te zien was dat hij een klap op zijn achterhoofd had gekregen.
Ramses II
Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
In het hiernamaals, zo geloofden de oude egyptenaren, diende een farao de zonnegod als schrijver. Toetanchamon verzamelde ook veel. Zo verzamelde hij ook wandelstokken hij had er zo'n 130 van alle soorten en maten. Hij hield ook van rijden met strijdwagens en deed aan zwemmen, vissen en jagen.
De koning kwam aan de macht door erfopvolging. Hij werd farao omdat zijn vader het was. Het volk had niets te zeggen. Niet alle koningen waren even machtig.
De Egyptische koning Toetanchamon stierf in een botsing met een strijdwagen. Dat is de conclusie van een groep Britse onderzoekers, die een autopsie hebben uitgevoerd op het lichaam van de farao. Bovendien werd zijn lijk per ongeluk verbrand bij het mummificatieproces.
Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen.
Horus was een dynastiegod die werd toegeschreven aan de koningen van de 0e t/m 3e Dynastie. Door de rol van Horus als hemelgod te verbinden aan de dynastiegod werd het grondlegger van het Egyptische koningschap. Zo werd de farao een incarnatie van Horus.
En dat betekent dat Nefertiti ook nog steeds niet gevonden is. De Britste egyptoloog Nicholas Reeves, en de Egyptische regering, waren er bijna helemaal zeker van: de laatste rustplaats van koningin Nefertiti zou zich bevinden in een geheime ruimte achter de graftombe van farao Toetanchamon.
Ze bouwden voor de farao's enorme piramides, maar omdat grafrovers die gemakkelijk konden vinden en plunderen, begonnen de Oude Egyptenaren later tomben te bouwen in het dal der Koningen. Het werkte; hoewel ook daar nog graven werden leeggeroofd, bleven er ook veel onontdekt door de grafrovers.
De Vallei der Koningen (Arabisch: وادي الملوك, Wadi el-Muluk, ook wel Dal der Koningen) in Opper-Egypte nabij de historische stad Thebe (nu: Luxor) is de collectieve begraafplaats van farao's uit het Nieuwe Rijk. Sinds 1979 staat de Vallei der Koningen op de Werelderfgoedlijst.