Haal na de oogst de plant uit de grond. De bladeren kun je er vanaf snijden en op de composthoop gooien, de stronk is zo hard en dik dat we die zelf altijd weggooien omdat het langer dan een jaar duurt voor ze zelfs maar enigszins composteert.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon.
Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
Zijn bloemkoolbladeren eetbaar? Je kunt bloemkoolbladeren eten . Ze zijn net zo eetbaar als de bloemkoolstengels of -roosjes (de onrijpe bloemen van de plant) die we meestal koken. Ze zijn ook een veelzijdig ingrediënt dat een lekkere smaak toevoegt aan veel gerechten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Als de vlekken in plaats van lichtbruin donkerbruin tot zwart van kleur zijn, de wrongel een papperige textuur heeft gekregen of een onaangename geur heeft , is het het beste om de bloemkool weg te gooien en een verse te halen. Dit zijn allemaal tekenen van verval en bederf.
Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed. Verwijder voor gebruik de bladeren en snijd de dikke stronk eruit.
Tekenen dat uw bloemkool bedorven is
Brede verzameling donkerbruine of zwarte vlekken . Vreemde geuren : Verse bloemkool mag geen sterke geur hebben. Papperige of slijmerige textuur: De groente moet stevig en knapperig zijn. Vergeling: Witte bloemkool mag geen gelige tint hebben.
Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen.
Wij vinden dat als je bloemkool omzet in bloemkoolrijst en het een paar dagen in de koelkast laat staan, het een sterke en onaangename zwavelgeur ontwikkelt . Het is dus het beste om het meteen te gebruiken of in te vriezen.
bloemkool kan ook nog wel eens gebrek hebben aan borium of molybdeen. Heb je te weinig borium in de grond, dan zal kool bijvoorbeeld bruin verkleuren, dit komt echter weinig voor.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Het is oké om schimmel van harde kazen en hard fruit of groenten zoals appels, aardappelen, uien of bloemkool af te snijden . Zorg er wel voor dat je minstens 2,5 cm wegsnijdt, want de oppervlakteschimmel is groter dan wat je ziet. Het heeft eigenlijk schimmeldraden of wortels die dieper in het voedsel kunnen doordringen.
Elk deel van een bloemkool is eetbaar, zelfs de harde buitenste schil . We raden echter aan om dit deel te schillen voordat u het kookt, omdat het een beetje moeilijk te kauwen is.
Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan. De rupsen die daarop zitten, heb je dan toch niet meer op jouw kool of je kunt ze er makkelijker vangen.
Absoluut. "Als de vlekken klein zijn en de bloemkool verder fris ruikt en aanvoelt (knapperig, niet slijmerig), is hij waarschijnlijk nog goed om te eten," zei Clark. "Snijd de vlekken gewoon weg voordat je hem gebruikt.
Als je de bloemkool langer bewaart, is de kans groter dat de bruine vlekken tevoorschijn komen. Je kunt de verkleuringen gewoon weg schrapen en de bloemkool bereiden zoals je gewend bent. De vlekken zorgen niet voor smaakverandering.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
In sommige gevallen wordt er een drukverband aangebracht om het oor te beschermen tijdens het genezingsproces. Preventie is ook belangrijk. Het dragen van beschermende oorkappen of een helm tijdens sporten zoals worstelen, boksen en rugby kan de kans op een bloemkooloor aanzienlijk verkleinen.
Terwijl bloemkool rijpt in het veld, verandert de zon op natuurlijke wijze de kleur van de bloemkool. Als het te lang aan de zon wordt blootgesteld, wordt de wrongel dofgeel . Dit heeft geen invloed op de smaak van de groente — in feite produceert het waarschijnlijk meer fytonutriënten — maar het beïnvloedt wel onze wens om het te kopen.