Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een magnetron is ideaal om eten op te warmen.De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf.Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Schadelijke stoffen
In de oven maak je je eten warm en gaar. Maar wanneer het voedsel aanbrandt komen er schadelijke stoffen vrij – met name PAK's: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stof verspreidt zich via de lucht. Ook de stof acrylamide komt vrij bij het verhitten van je eten.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Opwarmen in de oven
Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden. Maar afhankelijk van de hoeveelheid kan het langer of korter duren voor het gerecht goed heet is.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Wat is beter: een magnetron of een oven voor de gezondheid? Magnetrons zijn over het algemeen beter voor de gezondheid omdat ze voedsel sneller koken, waardoor er meer voedingsstoffen behouden blijven. Traditionele ovens kunnen leiden tot verlies van voedingsstoffen vanwege langere kooktijden. Wat zijn de nadelen van OTG's?
Antwoord: Ovenchips bevatten veel minder vet dan 'gewone', gefrituurde chips.Maar juist meer koolhydraten.Het verschil in calorieën is daardoor niet zo groot, nog geen 20%. Je kunt dus ook wat minder gewone chips eten.
Bakken is een gezonde optie , omdat je over het algemeen weinig of geen olie nodig hebt. Kip, vis en groenten kunnen bijvoorbeeld worden gebakken in bakpapier of aluminiumfolie met een beetje water of zoutarme bouillon. Soms worden echter grote hoeveelheden olie of vet gebruikt, zoals bij het roosteren van aardappelen.
Kookmogelijkheden: Magnetrons zijn beter voor opwarmen en ontdooien. Ze kunnen ook worden gebruikt om bepaalde soorten voedsel te koken, zoals gestoomde groenten of magnetronrijst. Ovens zijn beter voor bakken en braden . Ze zijn ook beter in het bereiken van een knapperige of bruine buitenkant.
Eten opwarmen in de oven
In tegenstelling tot de magnetron verwarmt de oven het eten door middel van convectie, waarbij warme lucht circuleert en het voedsel langzaam en gelijkmatig opwarmt. Deze manier van eten opwarmen duurt wel langer dan de magnetron maar dat maakt het eten ook vaak wat lekkerder.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Als de oven een vermogen heeft van 3000 watt bij 200 °C en gedurende één uur wordt gebruikt, verbruikt deze 3 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Uitgaande van een elektriciteitsprijs van € 0,4 per kWh, kost dit dus € 1,2 aan elektriciteit.
Kooktijd: Hoe verhouden beide apparaten zich tot elkaar?
Langere recepten: Convectieovens zijn beter geschikt voor bakken, braden en grillen . Energie-efficiëntie: Magnetrons zijn energiezuiniger voor snelle taken, terwijl convectieovens energie effectiever gebruiken voor uitgebreide kookprocessen.
Het grootste nadeel van een combi-oven in vergelijking met een combimagnetron is het hogere prijskaartje. Voor het geld dat je kwijt bent aan een instapmodel combi-oven kun je vaak een heel uitgebreide combimagnetron kopen.
Een portie ovenchips levert doorgaans ongeveer 150-200 calorieën, met ongeveer 4-6 gram vet, 25-30 gram koolhydraten en 2-4 gram eiwit . Micronutriënten: Aardappelen, het belangrijkste ingrediënt in ovenchips, zijn een goede bron van vitamine C en B6, kalium en mangaan.
Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Chips die in de oven zijn gebakken in plaats van in de frituur, zijn vaak minder vettig. Als je bijvoorbeeld de Ovenbaked Naturel Chips van Lay's (13 gram vet, waarvan 1,4 verzadigd) vergelijkt met de Lay's Naturel (30 gram vet, waarvan 3,2 gram verzadigd), zit je beter met de ovenversie.
Op basis van de huidige kennis over microgolfstraling is het Agentschap van mening dat ovens die voldoen aan de FDA-norm en worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant, veilig zijn voor gebruik . Magnetrons zijn een handig middel om voedsel te verwarmen en zijn over het algemeen veilig als ze correct worden gebruikt.
"Of het gezond is of niet hangt helemaal af van wát je opwarmt. De magnetron zelf voegt niks ongezonds aan het eten toe. Als je enkel kant-en-klaarmaaltijden eet met te weinig groenten en veel zout en verzadigd vet, dan is dat niet zo gezond.
Een oven kan worden gebruikt om eten op te warmen zoals je dat met een magnetron zou doen, maar het duurt langer om dat te doen . Sommige ovens hebben een magnetronfunctie, dus je kunt deze functie gebruiken om alles te doen wat een gewone magnetron kan.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
IJs lijkt misschien een geweldige manier om af te koelen op een warme dag, maar Chinese kruidengeneeskunde suggereert anders. Dit komt omdat in de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat de milt, een belangrijk orgaan dat betrokken is bij de spijsvertering, een gematigde temperatuur nodig heeft om zijn werk te doen .
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.