Je wast je gezicht met ijskoud water
Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Een voordeel van warm tot heet water is dat de poriën door de warmte wat meer open zijn. Dit is handig om het vuil en overtollige oliën uit de poriën te wassen. Daarnaast wordt de doorlaatbaarheid van de huid beter, waardoor crèmes beter kunnen intrekken in de huid.
Je gezicht met koud water wassen is beter voor je huid
Het antwoord is een simpele 'nee'. Je huid is een gevoelig orgaan. Een ijskoude wasbeurt kan aardig heftig zijn voor de (kwetsbare) huid.
Geen wetenschappelijk bewijs
Komt 'ie: 'Maar de claims dat een ice facial vlekjes, puistjes, rimpels en wallen zou kunnen verminderen, zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. En om ook meteen maar even een bekende fabel te weerleggen: koud water zorgt ook niet voor kleinere poriën', zegt Ultee.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Het is goed voor uw huid
Wanneer u een warme douche neemt, zal dit snel de huid verslappen en uitdrogen. Koud douchen zorgt er daarentegen voor dat onze poriën vernauwen, waardoor er minder vuil in gaat zitten. Dit voorkomt ook vlekken en acné. U zult zien dat uw huid er beter en strakker uit zal zien.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Een inkoppertje misschien, maar daarom niet minder waar. Lauw water en een zeeploze reiniger zijn hierbij je grootste vrienden. Zeep droogt je huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Ook te warm water droogt je huid uit.
Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
De gezondheidseffecten gebeuren al in de eerste 30 tot 60 seconden. Als je meer ervaren bent kan je het opbouwen tot 1, maximaal 2 minuten . Kou kan namelijk ook energie kosten. Bij te lang onder de koude douche staan warm je erna niet goed op.
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Hoe kun je het beste douchen? Met stip op één blijft toch wel de temperatuur van het water. Niemand is echt fan van een koude douche, maar als je te heet doucht, strip je de huid van de natuurlijke oliën. Een warme (maar dus niet hete) douche kun je het beste gebruiken om je huid zoveel mogelijk te beschermen.
Door lang en heet te douchen, wordt de buitenste laag van de huid en het vetlaagje op je huid aangetast, zegt Deenen. "Die lagen zorgen er juist voor dat de huid gehydrateerd blijft en geen vocht verliest. Veelvuldig douchen kan deze lagen aantasten en de huid uitdrogen."
Vaseline bij een onzuivere huid
Mensen met acne hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bijvoorbeeld een behandeling met Roaccutane of Benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.
Door water drinken kan je de vocht- vetbalans in je huid verbeteren. Hierdoor ontstaat er een gezondere huid en voorkom je meer puistjes. Let wel op, water is belangrijk, maar het is niet het wondermiddel. Een goede huidverzorging en levensstijl zijn nog belangrijker!