Landbouwgrond mag door iedereen gebruikt worden voor landbouw en tuinbouw-doeleinden. Soms is het ook toegestaan om op de grond kleine objecten zoals een blokhut te plaatsen, dat is afhankelijk van de gemeente. Voor doeleinden zoals bebouwing is landbouwgrond niet geschikt tenzij het wijzigt naar bouwgrond.
Dit betekent dus dat een particulier maximaal 6,2 ton vaste mest aan kan voeren (indien de particulier voldoende plaatsingsruimte heeft, zie alinea hierboven). Let op, dikke fractie na mestscheiding, mestcode 13, mag niet forfaitair afgezet worden, dus ook niet naar een particulier.
Houders van koeien die meer dan vijf volwassen dieren op hun UBN hebben staan, zijn verplicht om een één-op-één relatie aan te gaan met een (geborgde) rundveedierenarts. Dit geldt dus voor het hobbymatig houden van meer dan van vijf koeien.
Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden. Maar er is wel een maximale hoeveelheid mest die u op de grond mag gebruiken. Hobbydieren produceren tijdens het beweiden ook mest, en die telt daarbij ook mee.
Voor volkstuinen en grasland waar hobbydieren grazen maximaal geldt 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest, compost, herwonnen fosfaten en overige organische meststoffen. Overige organische meststoffen mogen alleen zijn geproduceerd uit materialen van plantaardige herkomst.
Wat je zeker mag doen, is alles wat landbouwgerelateerd is. Het plaatsen van een moestuin, het houden van kippen, een weide maken voor paarden of schapen… Zelfs een boomgaard of wijngaard op landbouwgrond zetten, is toegelaten. Een serre of stal plaatsen op landbouwgrond kan ook.
Het weideland is landelijk agrarisch gebied, dus er mag helemaal niets gezet worden. Er mag zelfs geen siertuin van gemaakt worden. Je mag het wel verbinden met je tuin maar dan wel enkel en alleern als wei. Of ja mag daar natuurlijk wel een tafel met stoelen ofzo zetten.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm. Zij moeten aantonen dat ze overtollige mineralen op een verantwoorde wijze afvoeren.
Ga je schapen houden, dan heb je een stuk grond nodig: 1 ha is genoeg voor 10 tot 15 schapen. Meer grond is aan te bevelen omdat de schapen dan geregeld verweid kunnen worden.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Voor reguliere afzet van mest kan voor 2019-2020 worden gerekend met 5 tot 14 euro per kuub afhankelijk van regionale verschillen, extra kosten voor te verwerken kuubs zijn 1,50 tot 3 euro.
Een melkveebedrijf heeft zo'n 30 tot 60 m³ plaatsingsruimte dierlijke mest per ha. Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede.
Ingevolge lid 1.14 wordt onder agrarisch hobbymatig gebruik verstaan het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van dieren ondergeschikt aan de onderliggende bestemming.
Hoeveel dieren mag ik in huis hebben? Er zijn geen landelijke regels voor het aantal huisdieren dat iemand mag bezitten.
Bedrijfsmatig versus hobbymatig
Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat er een verschil zit in bedrijfsmatig en hobbymatig paarden houden. Tot 7 paarden kun je paarden aan huis hobbymatig houden, bij de (bedrijfs-)woning.
Dit staat in categorie 8.3 van het Besluit omgevingsrecht. Hobby-imkers hebben geen omgevingsvergunning nodig.
Verhandeld als huisdier
Net als alle andere primaatsoorten is de galago beschermd onder het Verdrag van Internationale Handel in Bedreigde Soorten. Desondanks wordt de primatensoort binnen Europa als huisdier verhandeld.
landbouwgrond is de benaming van iedere grond die voor land- en tuinbouw is bedoeld.Weidegrond is een benaming voor grond waar geen akker of tuinbouw op gebeurt. Dus als jij op je landbouwgrond dieren zet, gebruik je hem als weidegrond.
Agrarische grond is een stuk grond met een agrarische bestemming. Het mag door iedereen gebruikt worden voor land- en tuinbouwdoeleinden als het telen van groenten, fruit of andere gewassen.Er mag ook vee gehouden worden op agrarische grond.
Prijzen van bouwland en grasland
De gemiddelde prijs van bouwland is in het 2e kwartaal van 2023 met 8% gedaald naar € 84.900 per ha (figuur 1). Dat is een fractie boven de gemiddelde prijs in 2022 van € 84.500 per ha.