De hoogste kwaliteit is de Extra Vierge of ook wel Extra Vergine of Extra Virgin genoemd. Dat Vierge, Vergine of Virgin staat voor 'Maagdelijk'. Er is letterlijk NIETS aan toegevoegd of uitgehaald.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
De meest prestigieuze en beste olijfolie is de Extra Virgen (op z'n Spaans) ofwel de Extra Vergine (de Italiaanse benaming) of Extra Vierge (Frans). Letterlijk betekent dit 'extra maagdelijk', in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.
Om te bakken kun je het beste kiezen voor een VIERGE olijfolie. Bij deze oliën verandert de vloeibare substantie niet van kwaliteit en smaak als deze wordt verhit. En dan het rookpunt. Het rookpunt van olijfolie kan sterk uiteenlopen door kwaliteit, en het soort olijf wat is gebruikt bij persing.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Het verhaal dat je olijfolie beter niet kunt verhitten doet al jaren de ronde, maar in principe is het een fabeltje. Tot 207 graden Celsius kan het namelijk prima en is het zelfs gezond(er). Je kunt zelfs prima frituren met (extra vierge) olijfolie!
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
De hoogst genoteerde Spaanse olijfolie is Rincón de la Subbética Altitude de Córdoba, die op de algemene lijst een derde positie inneemt en in de categorie 'biologisch' zelfs als beste ter wereld is beoordeeld. Winnaar Don Gioacchino Grand uit het Italiaanse Puglia scoorde 96 van de 100 te behalen punten.
Zacht van smaak en van nature goed te verhitten. PURE OLIVE OIL heeft een rookpunt van 225℃ en PRIME OLIVE OIL van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteit verlies.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Welke olijfolie gebruiken om te bakken of frituren? Gebruik hiervoor een pure, geraffineerde olijfolie met een hoog rookpunt (210 °C). Pure olijfolie spat ook minder dan extra vierge olijfolie. Opgelet: gebruik geen extra vierge olijfolie om te frituren.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Het goede nieuws is dat de beste kwaliteit olijfolie, verse Extra Virgin, zeker twee jaar goed blijft, wat meer is dan welke andere plantaardige olie dan ook, als gevolg van het hoge gehalte aan anti-oxidanten.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Een echte extra vergine olijfolie herken je aan zijn fruitige, licht bittere smaak. Bovendien smaakt een goede olijfolie fris. De mate van bitterheid hangt af van de olijfsoort en de rijptegraad. Wanneer de olijven nog groen en onrijp geoogst worden, krijgt de olijfolie een scherper aroma.