Kinderen tot 5 jaar krijgen nauwelijks klachten van dit virus, maar volwassenen wel. De klachten zijn vermoeidheid, koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal gepaard met geelzucht, waarbij het oogwit en de huid geel kleuren. De klachten kunnen enkele weken duren.
Geelzucht is het belangrijkste symptoom dat op leverfalen kan duiden.Andere symptomen zijn sufheid, donkere urine en stollingsproblemen. Het is nog niet bekend hoeveel gevallen er in Nederland tot nu toe zijn geweest van hepatitis.
Je huisarts onderzoekt je buik en let vooral op de plek waar je lever zit. Dat is aan de rechterkant, boven in je buik. Ook kijkt je huisarts naar de kleur van je huid en oogwit. Met bloedonderzoek kan je huisarts zien of je hepatitis B hebt.
Hoe wordt de diagnose gesteld? De huisarts kan via bloedonderzoek de diagnose van hepatitis B stellen. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis B-virus. Antistoffen zijn vanaf ongeveer zes weken na besmetting in het bloed aantoonbaar.
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De overdracht kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of door contact met besmet bloed.
Voor alle kinderen tot 18 jaar is sinds 2011 vaccinatie tegen hepatitis B in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP ) opgenomen. Hiervoor werd vanaf 2006 vaccinatie via het RVP alleen gegeven aan kinderen van moeders met chronische hepatitis B en van ouders uit landen waar hepatitis B veel voorkomt.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn plotseling opkomende moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. Sommige mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Behandeling van hepatitis B
Hepatitis B geneest bijna altijd vanzelf. Een gezonde voeding en leefstijl bevordert de genezing. Een behandeling met medicijnen is dan niet nodig. Wanneer de leverontsteking niet vanzelf geneest zijn er verschillende medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van hepatitis B.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
Meestal merk je niet dat je met hepatitis B besmet bent en krijg je geen klachten. Als je wel symptomen krijgt, ontstaan die meestal binnen twee tot drie maanden na je besmetting.
Klachten en symptomen bij hepatitis A
Als je besmet bent geraakt met het hepatitis A-virus heb je in het begin vaak geen of weinig klachten. Vooral jonge kinderen hebben geen klachten. Volwassenen voelen zich meestal zieker dan kinderen. De klachten duren meestal niet langer dan zes weken.
Via de handen kan het virus op servies, bestek en eten komen. Door onbeschermde seksueel contact. Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Zelfs wanneer er geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A virus toch anderen besmetten.
Deze vorm van hepatitis, oftewel leverontsteking, uit zich door geelzucht: gele verkleuring van het oogwit en de huid.Ook buikpijn en braken komen geregeld voor. De ziekte wordt tot dusver alleen gezien bij kinderen onder de 16 jaar. De meeste patiëntjes zijn veel jonger: tussen de 2 en de 5 jaar oud.
De vaccinatie
Reizigers, die vertrekken naar landen waar hepatitis A veel voorkomt, worden geadviseerd om zich te laten vaccineren. Daarnaast worden gezinsleden van hepatitis A-patiënten gevaccineerd om te voorkomen dat zij de ziekte ook krijgen.
Hepatitis B is een ziekte van de lever. Je krijgt het door seks, vooral als je geen condoom gebruikt. Of via bloed.
Mensen met hepatitis A zijn het meest besmettelijk voor anderen vanaf 1 week voordat de ziekteverschijnselen ontstaan tot 1 week na het begin van de verschijnselen.
Om besmetting met het hepatitis-virus te voorkomen gelden de volgende adviezen: Eet geen rauwe vis of rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters en mosselen.Eet geen rauw vlees. Bak vlees door en door gaar.
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze kan veroorzaakt worden door een virus. Het is dan een virale hepatitis. De meest voorkomende virale hepatitis zijn hepatitis A, B, C, D en E.
Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna.
Besmetting van mens op mens is zeer klein. Het virus kan voorkomen in vlees en ontlasting van onder andere varkens, herten en wilde zwijnen. Besmetting met hepatitis E kan plaatsvinden door het eten van besmet voedsel, zoals varkensvlees dat onvoldoende verhit is, en via besmet bloed.
Wat zijn symptomen van gele koorts? De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
Als je hepatitis B hebt merk je daar meestal weinig tot niets van. Je kunt klachten krijgen zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk. De tijd tussen besmetting en begin van de ziekte (incubatietijd) is zo'n 2 tot 6 maanden.
Als je eenmaal hepatitis B hebt gehad en bent genezen, dan ben je er de rest van jouw leven immuun voor. Je krijgt het dan niet opnieuw. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B. Hepatitis B kan acuut zijn of chronisch worden.