Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen en kun je vanaf ongeveer april weer gaan oogsten.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Hij moet goed gedraineerd, wat droog, alkalisch en rijk aan voedingsstoffen zijn. Officieel is oregano een meerjarige plant, maar in Nederland overleeft hij maar één seizoen, omdat de meeste oreganosoorten niet winterhard zijn. Plant het kruid daarom ieder voorjaar opnieuw in jouw moestuinbak of moestuintafel.
Overwinteren. Oregano (Origanum) is goed winterhard mits hij in goed water doorlatende grond staat. Oregano in een pot houdt niet van veel nattigheid in de winter. Zet de plant in een pot daarom op een plek waar hij weinig regen vangt gedurende de wintermaanden.
Oregano houdt van een droge grond maar kan zeker niet zonder water; in de maanden dat ze groeit en bloeit heeft ze regelmatig water nodig, maar mag niet nat blijven staan (vandaar het zanderige potgrondmengsel zodat een teveel aan water makkelijker weg kan sijpelen).
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
In zijn 'wilde' vorm is Origanum vulgare een zeer variabele, bossige vaste plant met opgaande, paarsbruine stengels, en breed eirond, vaak roodgetint blad tot 4 cm lang. Paarsroze bloemen in vertakte trossen in de zomer.
Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken. Heeft een positief effect op de spijsvertering en bij buikkrampen.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Hoe warmer, hoe beter. Er is nog iets anders dat oregano zo eigenzinnig maakt. De meeste groene kruiden, zoals basilicum en koriander, kun je het beste aan het eind van de kooktijd toevoegen, anders gaat een groot deel van de smaak verloren. Maar dat geldt niet voor oregano.
Als we oregano in een pot kweken, moeten we het volgende weten: Naast het kopen van goed gekweekte planten, kan oregano worden gekweekt uit zaden en stekken.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Het heet dan Origanum of Marjolein. Deze vaste plant bloeit ook prachtig in de zomermaanden en trekt vlinders aan in uw tuin. Het kruid oregano kunt u heerlijk gebruiken in Italiaanse of Griekse gerechten, maar ook in de zelfgemaakte kruidenthee.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.