Alcoholverslaving, oftewel alcoholisme is verreweg de meest voorkomende vorm van verslaving en komt in alle lagen van de bevolking voor.
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn.
Het aantal wordt geschat op 29.300 mensen ofwel 0,3% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar (2). Bij mannen ligt het percentage op 0,4% en bij vrouwen op 0,1%.
Niet iedereen raakt verslaafd. Men moet lang genoeg het middel genomen hebben voordat de 'verslavingsknop' in de hersenen om gaat. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, hangt af van het middel en van de gebruiker. Hersenen veranderen op een gegeven moment door drank of drugs.
Je kunt verslaafd zijn aan alcohol, tabak, drugs, medicijnen, maar ook aan activiteiten, zoals gamen, gokken of internetten. Je vindt hier veel informatie over de verschillende soorten verslaving.
#1 deodorant eten
Nicole heeft misschien wel de raarste verslaving ter wereld. Ze eet deodorant. En werkt gemiddeld een halve stick deo per dag naar binnen. Met alle gevolgen vandien.
Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd; aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel. Lees hier meer informatie over verschillende soorten drugs.
Wie eenmaal verslaafd is blijft levenslang gevoelig voor alcohol, drugs of andere verleidingen. Verslaving is een ziekte, die kan ontstaan door psychische oorzaken, maar die niet verdwijnt wanneer de oorzaak is weggenomen.
Net als in andere westerse landen is cannabis in Nederland de meest gebruikte illegale drug. Bijna een kwart (23,6%) van de volwassenen in Nederland heeft ooit wel eens cannabis (hasj of wiet) gebruikt.
Cannabis is de meest gebruikte drug in alle drie de landen. Medicijnen zijn waarvoor je eigenlijk een recept moet hebben (zoals pijnstillers, middelen tegen ADHD of hoestdranken met DXM) zijn in de VS drug nummer twee. Daarna komt cocaïne.
Een verslaving kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan onder druk van de omgeving of door bepaalde gebeurtenissen. Er zijn veel verschillende soorten van verslaving.
Elke dag een fles wijn drinken is niet gezond. Probeer je alcoholgebruik te beperken tot maximaal één glas per dag en drink wekelijks twee dagen achter elkaar niet.
Niet iedereen is even verslavingsgevoelig. Hoe makkelijk jij ergens aan verslaafd raakt, heeft te maken met verschillende factoren.
Een commissie van experts heeft onlangs een rangorde aangebracht in drugs door ze beoordelen op deze aspecten. Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
Je ervaart een sterk verlangen om te gebruiken. Door gebruik schiet je tekort op het werk, school of thuis. Je blijft gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt op sociaal of relationeel vlak. Door gebruik heb je hobby's, sociale activiteiten of werk opgegeven of sterk verminderd.
Veel mensen denken nog steeds dat het iemands eigen schuld is als hij of zij verslaafd is. En dat diegene geen wilskracht of ruggengraat zou hebben. Maar dit is niet juist. Al jaren is verslaving terecht erkend als een psychische aandoening (een ziekte).
Door gebruik opgeven van hobby's, sociale activiteiten of werk. Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt. Voortdurend gebruik ondanks dat je weet dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert.
Die moeten eerst worden behandeld voordat je je verslaving kunt aanpakken' Verslaving komt vaak samen voor met psychische klachten, zoals depressie of angstklachten. Vaak denken mensen dat verslaving is ontstaan door deze psychische klachten.
Er zijn vaak verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van een verslaving. Zo kunnen er psychische, erfelijke en omgevingsoorzaken zijn. Een psychische oorzaak van een verslaving is bijvoorbeeld een depressie. Door de depressie kan iemand grijpen naar verslavende middelen zoals alcohol en/of drugs.
Bij een verslaving wordt je heel erg in beslag genomen door het middel. Interesse voor andere zaken vermindert, waardoor je ontwikkeling stil kan komen te staan. Depressies kunnen ontstaan of verergeren. Bovendien kan je doordat je steeds in een roes leeft, grip op de werkelijkheid verliezen.
Bij een verslaving heb je geen controle meer over het gebruik van middelen of over bepaald gedrag. Je wil bijvoorbeeld stoppen met gebruiken, maar dat lukt steeds maar niet. Je kunt verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drugs, maar bijvoorbeeld ook aan gedrag zoals gokken of gamen.
Hoe lang duurt afkicken en een behandeltraject? Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken.De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden.Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer.
Hoe lang het duurt voordat je verslaafd bent, hangt samen met het middel of de gewoonte. Heroïne en tabak, maar ook GHB, zijn middelen die snel tot verslaving leiden. Alcohol, XTC, wiet en gokken bijvoorbeeld zijn minder snel verslavend.