Turks-
De grootste groepen wonen in Turkije (15 miljoen), Iran (8 miljoen), Irak (6,5 miljoen) en Syrië (2 miljoen). Vanwege onderdrukking slaan Koerden regelmatig op de vlucht. Dat doen ze voornamelijk naar andere Koerdische gebieden, maar er is ook een Koerdische diaspora van ongeveer 1,5 miljoen mensen.
Van oorsprong zijn de Koerden nomaden, maar duizenden jaren geleden hebben zij zich gevestigd in het berggebied waarvan het hart aan de grens van het huidige Turkije, Irak en Iran.De Koerden zijn een volk dat verdeeld is in verschillende stammen, die als gevolg daarvan ook een eigen dialect spreken.
Zij wonen voornamelijk in het Midden-Oosten. De grootste populatie (14,5 miljoen Koerden) woont in Turkije. Waar is het misgegaan tussen de Koerden en de Turken? In 1920 werd bij het Verdrag van Sèvres het Ottomaanse Rijk opgedeeld, waarbij ook de autonomie van de Koerden werd besproken.
Het bestuur wordt van oudsher beheerst door twee partijen, de KDP en de PUK. Beide hebben een tribale achtergrond en worden geleid door een godfather. Bij de KDP is dat Massoud Barzani, president van Iraaks Koerdistan, bij de PUK Jalil Talabani, president van geheel Irak.
De meeste Koerden zijn religieus. Circa 90% is moslim en ook zijn veel Koerden jezidi's.Een klein deel, circa 5%, is christelijk en er bestaat zelfs een kleine joodse minderheid.
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs. Buiten Irak is het Koerdisch nergens een officiële taal. In Turkije en Syrië overheerst het Kurmancî-dialect.
Wie zijn de Turkmenen? De Turkmenen zijn een Turks volk en zijn nauw verwant aan de andere Turkse volkeren van Centraal-Azië. Zij vormen de titulaire natie van de onafhankelijke Republiek Turkmenistan, waar zij nu ongeveer 80 procent van de bevolking uitmaken.
Koerdistan (Koerdisch: كوردستان [letterlijk land van de Koerden], vroeger Curdia, Latijn: Corduene) is een historisch-geografische landstreek in het noordoosten van het Midden-Oosten die sinds 1918 verdeeld is over Turkije, Perzië (Iran), Syrië, Armenië en Irak en die voornamelijk bewoond wordt door Koerden met een ...
Bevolkingsgroepen van Turkije: Etnisch gezien bestaat de bevolking van Turkije uit Turken (73 procent), Koerden (21 procent), Arabieren (2 procent), Tsjerkessen (2 procent) en Georgiërs (0,5 procent). De Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Turkije.
Nu is Koerdistan wel een autonome regio, maar het hoort bij Irak. De timing van het referendum is niet verwonderlijk: de Koerden zijn op dit moment militair sterk en zij hebben de olierijke stad Kirkuk in handen.
Tussen de Koerdische PKK en Turkije brak op 24 juli 2015 een nieuw gewapend conflict uit, na enkele jaren van vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Rechtstreekse aanleiding vormde een reeks van incidenten die in gang werd gezet door de bomaanslag in Suruç van 22 juli.
De regio is in 1992 gestabiliseerd en was tot de erkenning van de Iraakse grondwet in 2005 de facto onafhankelijk, maar de jure wel onderdeel van Irak. Sindsdien is het een federaal erkend gebied en tevens de enige erkende Koerdische politieke entiteit in de wereld.
Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.
De Grijze Wolven (Turks: Bozkurtlar of Bozkurtçular), officieel Idealistische Haarden (Turks: Ülkü Ocakları), is een extreemrechtse Turkse organisatie. De Grijze Wolven worden algemeen gezien als jongerenvleugel van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).
Doordat Iraaks Koerdistan sinds 2014 weer een conflictgebied is en de grenzen onduidelijk zijn, is het af te raden om nu op de bonnefooi af te reizen. Als je wil gaan, beperk je dan tot de steden Erbil, Suleymania en het gebied ten zuiden daarvan. Het noorden is te onrustig.
Turks-Koerdistan of Noord-Koerdistan (Koerdisch: Bakurê Kurdistanê) is de onofficiële naam voor delen van het zuidoosten van Turkije bewoond door Koerden, die aan Syrië, Irak en Iran grenzen. Het omvat de provincies het het zuidoosten van Turkije waar zij de grootse etnische groep vormen.
Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”. Jezidi's zijn door de eeuwen heen vaak het slachtoffer geweest van vervolging en vijandigheid.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.
De huidige president is Recep Tayyip Erdoğan, die op 28 augustus 2014 geïnaugureerd werd als de 12e president van Turkije. De woon- en werkplaats van de president is het Presidentieel Complex in de stad Ankara.
Taalfamilie. Het Koerdisch behoort tot de noordwestelijke tak van de Iraanse talen en is daarmee verwant aan de taal van de oude Meden en Parthen en het huidige Beloetsji. Op wat grotere afstand is het ook verwant aan het Perzisch (zuidwestelijke tak), het Pasjtoe (zuidoostelijk) en het Ossetisch (noordoost).
Wel komt de cultuur aan bod. Het Koerdische volk heeft een rijke cultuur. Deze heeft betrekking op de vestigingsplaatsen, de familiale tradities, de huwelijken, de begrafenissen, de nationale klederdrachten van mannen en vrouwen en het voedsel.
Hoewel Kurmanci en Sorani nauw verwant zijn, zijn de talen in basisstructuur, vocabulaire en idioom verschillend (Thackston, 2006). Koerdisch is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal dialectgroepen. In totaal heeft het Koerdisch 5 dialecten, namelijke, Kurmanci, Sorani, Pahlavani, Hewrami en Zazaki.