Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen. Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Water verversen van je aquarium, waarom is dit verversen nodig? Water verversen is niet alleen goed voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, maar ook voor de aquariumplanten. Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het afval in je aquarium zich ophoopt.
Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium (goudvisaquarium) of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis. De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Het kan dus wel, maar vergt wel wat meer kennis en ervaring lijkt me. Je zult dan zeker goed moeten verversen. Ik kan me voorstellen dat je -vooral bij warmer weer- last kunt krijgen met het zuurstofgehalte in je water door een gebrekkige uitwisseling van zuurstof aan het wateroppervlak door het gemis aan stroming.
De zweefalg die het groene water veroorzaakt ontstaat meestal door ofwel overbelicht/ direct zonlicht, ofwel door een ernstig verstoorde balans in je aquariumwater. Uit de zon en de aanschaf van Waterpest of Cabomba is de oplossing! Overbelichting of zonlicht- De lichtintensiteit in je aquarium is te groot.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy's. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag.
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.