De jaarrekening is het financiële en tevens verplichte onderdeel van het jaarverslag. Het bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting daarop. De balans is een momentopname en geeft een overzicht van de financiële situatie van je organisatie.
Een jaarrekening bestaat uit een balans, winst- en verliesrekening én een toelichting op beide. Zo'n jaarrekening bevat dus alle drie de overzichten en is het meest compleet.
Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
Een jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de balans, winst- en verliesrekening en toelichting. Hoeveel informatie er beschikbaar is ligt aan de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven moeten meer financiële informatie openbaar maken dan kleine bedrijven.
Een jaarverslag bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een financieel verslag, een sociaal en maatschappelijk verslag, een toekomstverwachting en een verslag met betrekking tot de werknemers. De jaarrekening is het financiële eindverslag.
Een jaarrekening bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de daarbij horende toelichting. Heb je een bv, nv, coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij?Dan moet je ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.Dat is wettelijk verplicht.
Wie moet een jaarverslag opmaken? Alle beursgenoteerde ondernemingen en grote bedrijven zijn verplicht een jaarverslag op te maken.
Het opstellen van een jaarrekening kan best moeilijk zijn. Het vereist specifieke kennis en behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Dat hangt af van hoe complex jouw boekhouding is, hoe bekend je bent met de cijfers en hoe veel tijd je aan de jaarcijfers wilt besteden.
De kosten voor het laten opstellen van de jaarrekening liggen tussen de 450 en 1200 euro. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming.
Vennootschappen die geen jaarrekening moeten neerleggen:
Maatschap. Commanditaire vennootschap (CommV) en vennootschap onder firma (VOF) indien alle onbeperkt aansprakelijke vennoten natuurlijke personen zijn; of. indien deze worden aangemerkt als een kleine vennootschap.
Het bestaat uit 3 onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting daarop. De balans is een momentopname en geeft een overzicht van de financiële situatie van je organisatie. Vaak is dit moment het eind van een boekjaar, meestal 31 december.
Kleine ondernemingen
Er hoeft geen jaarverslag geschreven te worden. Dit is het bestuursverslag waarin het bestuur verslag uitbrengt van financiële als niet financiële gegevens. Een beperkte toelichting op de jaarrekening is toegestaan.
De resultatenrekening is een onderdeel van de jaarrekening. De jaarrekening is een algemeen overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Verder bestaat de jaarrekening uit de balans en een toelichting van het bestuur op zowel de resultatenrekening als de balans.
Grote ondernemingen, zoals BV's, NV's, coöperaties, CV's, VoF's, onderlinge waarborgmaatschappijen en verenigingen zijn wel verplicht om hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit moet binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar worden gedaan.
Een balans maken kan op elk willekeurig moment. Maar als het een onderdeel van je jaarrekening is, dan maak je hem aan het einde van je boekjaar (eindbalans). Met een beginbalans opstellen in het nieuwe jaar pak je de draad weer op. Goed om te weten: de balans is een verplicht onderdeel van de jaarrekening.
Als zzp'er met een eenmanszaak ben je niet verplicht een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Je dient echter wel aan het einde van het jaar een balans en winst- en verliesrekening op te stellen. Als je de boekhouding hebt uitbesteed aan een boekhouder of accountant, dan zal hij of zij dit voor je doen.
Je maakt een balans kloppend door al je bezittingen en schulden onder elkaar te zetten. Uiteindelijk moeten aan beide kanten dezelfde bedragen bij elkaar opgeteld staan. Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Door dit bedrag op de balans in te vullen, maak je de balans kloppend.
Het vaststellen van de jaarrekening
De algemene vergadering van de aandeelhouders stelt de jaarrekening vast. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het alleen vaststellen van de jaarrekening niet ervoor zorgt dat decharge is verleend door de commissarissen en/of bestuurders.
Een jaarrekening is een jaaroverzicht van de financiële situatie van een onderneming van een bepaald boekjaar. Met de jaarrekening geef je meer informatie over bijvoorbeeld de financiële ontwikkeling, kredietwaardigheid en financiële positie van je bedrijf.
Voor zzp'ers is het niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. In Nederland geldt namelijk een vrijstelling voor eenmanszaken, waaronder zzp'ers. Deze vrijstelling houdt in dat je geen uitgebreide jaarrekening hoeft op te stellen.