Ook vliegen er zo'n 55 Chinook- en Black Hawk-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is gisteravond aangekomen in de haven van Vlissingen.
Nederland bezit op dit moment 20 Chinook-transporthelikopters. Ze worden gebruikt voor transport van personeel en materieel, maar ook voor gewondenvervoer en brandbestrijding.
De Nederlandse luchtvloot telde eind 2022 285 grote vliegtuigen, die vooral bestemd zijn voor het commerciële vervoer van personen en vracht. De meest voorkomende vliegtuigtypes binnen deze groep zijn de Boeing 737 en de Embraer ERJ.
Inmiddels heeft Nederland 34 JSF's. Uiteindelijk zal Nederland over 52 van deze toestellen beschikken, waarna de F-16's helemaal niet meer nodig zijn. Van de 213 F-16's zijn er door de jaren heen zeker 37 verloren gegaan tijdens oefeningen, zo blijkt uit de meest recente inventarisatie van de Rekenkamer.
De sterkte van de Koninklijke Luchtmacht bedroeg in 2020 in totaal 1069 burgers, 6419 militairen en 803 reservisten.
Nederland heeft de F-18 Super Hornet van Boeing sinds 2008 ten onrechte afgeserveerd als alternatief voor de dure JSF. Was Boeing toen benaderd, dan had Defensie gezien dat de allermodernste versie van de F-18 alle zes missies aan kan die de opvolger van de F-16 moet uitvoeren.
Nog 42 F-16's over
De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16's waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie van elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16.
In totaal doen er 37 helikopters en ruim 1.000 militairen mee. Defensie levert Apache-gevechtshelikopters, Cougar-transporthelikopters en Chinook-transporthelikopters. De Amerikanen komen onder meer met Black Hawks, terwijl de Polen hun MI-8 en MI-17-transporthelikopters hebben overgevlogen.
8 Apaches zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Cavazos (voormalig Fort Hood) in Texas, de Verenigde Staten. 6 Echo's zijn inmiddels geleverd aan het Nederlandse 302 Squadron in Texas voor opleiding en training. Er volgen er nog 2. De overige 20 toestellen gaan naar Vliegbasis Gilze-Rijen.
Stationering. 15 van de Chinooks zijn ingedeeld bij 298 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. De overige 5 zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Cavasos in de Verenigde Staten voor opleidingen en trainingen met de luchtmobiele brigade.
Demissionair premier Rutte heeft op een persconferentie met president Zelensky bevestigd dat Nederland en Denemarken F-16-jachtvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne. Nederland heeft momenteel 42 van deze straaljagers, maar het is nog onduidelijk hoeveel er daarvan naar Kyiv zullen gaan.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Nederland wil uiteindelijk 52 F-35's hebben. Hoeveel er daarvan al binnen zijn lees je op de pagina aantallen materieel.
4 F-35's zijn vanaf vandaag op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 26 van deze ...
Een F-16 piloot, ook wel jachtvlieger, is in dienst bij de luchtmacht. Een F-16 piloot verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot.
“Een F35 die opstijgt, maakt ongeveer 5 keer meer lawaai dan een F-16”, zegt Geert Verf van de dorpsraad van Marsum. Het dorpje Marsum bij Leeuwarden, ligt op 400 meter van de aanvliegroute. Sinds de komst van de F-35 in 2019 werd het geluid gemeten van zowel de F-35 als de F-16.
Tot zijn grote ergernis mocht acteur Tom Cruise echter niet zelf vliegen. Hoewel de Amerikaanse ster een vliegbrevet heeft vond de Department of Defense (DOD) het toch iets te gortig om Cruise zelf de stick in handen te geven.
'Alles goed regelen voor de toekomst': Nederland moet weer eigen tanks aanschaffen, zeggen defensie-experts. Al meerdere malen werd de tank dood verklaard. Een verouderd en nutteloos wapen. Nederland verkocht al haar tanks en heeft er zelf geen een meer.
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik.