In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Zelf de vloer leggen? Dan is laminaat ook de beste keuze, tevens kunnen deze vloeren tegen een stootje en zijn minder kwetsbaar als PVC. Nog meer voordelen van laminaat: Er zijn veel watervaste laminaat vloeren.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
PVC vloeren hebben een fijne beschermende toplaag boven op de kunststoflagen. Hoe sterker deze laag is, hoe langer de vloer mee gaat. Dit betekent dat een PVC maar liefst 25 jaar mee kan gaan! Dit maakt de vloer sterker dan laminaat, vinyl of tapijt.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een PVC vloer is de dikte van de toplaag. Deze varieert van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hoe dikker deze laag, hoe hoger de kwaliteit van de PVC vloer. De geschikte dikte hangt af van het gebruik van de vloer.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Een groot voordeel van click PVC is dat in de meeste gevallen de ondergrond niet van te voren geëgaliseerd hoeft te worden. Bovendien zijn de click PVC vloeren makkelijk zelf te leggen en is het daardoor ook mogelijk om de vloer weer mee te nemen bij een eventuele verhuizing.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Leg je klik-PVC nooit in ruimtes met veel direct zonlicht, zoals een serre. Bij teveel zonwarmte kan het klik-PVC gaan krimpen of uitzetten.
Een laminaat vloer neemt geen stof op. Bovendien is deze vloersoort zo samengesteld dat er geen vuil aan blijft hechten. Dit is een van de belangrijkste dingen waardoor laminaat bijna geen vloer onderhoud nodig heeft. U hoeft een laminaat vloer in de meeste gevallen alleen te stofzuigen!
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
De juiste ondervloer in combinatie met de juiste PVC vloer zorgt ervoor dat er een geluidsreductie van 10dB of meer wordt gehaald op een betonnen ondervloer. Dit is de toegestane norm voor appartementen en daarom kunnen onderburen nooit gegronde klachten hebben over uw PVC vloer die te veel geluidsoverlast zou geven.
De Dryback PVC vloer is vaak tussen de 2 en 3 millimeter dik. Hoe dik de vloer precies is, hangt af van het merk. Een Click of Rigid PVC vloer daarentegen is tussen de 5 en 7 millimeter dik. Ook bij dit vloertype is de specifieke dikte afhankelijk van de soort en het merk.
De Visgraat PVC vloer is dé vloerentrend van dit moment. De combinatie van de klassieke, authentieke uitstraling van een houten visgraat vloer met de praktische voordelen van een PVC vloer, maakt deze vloer ongekend populair.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Toch is het pvc iets zachter dan laminaat waardoor het niet volledig immuun voor beschadigingen is. Meubels over de vloer slepen kan bij een pvc-vloer scheuren in de plank opleveren.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.