Hun antwoord: 'Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Uiteindelijk zal kaas, net als alle andere voedingsmiddelen, gaan schimmelen en bederven. Maar u kunt wel voorkomen dat er snel schimmel op uw kaas komt. En dat doet u door uw kazen goed te bewaren. Ongesneden kaas kan wel maanden, buiten de koelkast, worden gewaard.
Gevaren van beschimmelde kaas eten
Schimmels kunnen gevaarlijke bacteriën met zich meebrengen, waaronder E. coli, Listeria, Salmonella, en Brucella. Deze kunnen allemaal voedselvergiftiging veroorzaken (5, 6). De symptomen daarvan zijn onder meer braken, maagpijn en diarree.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm. Bij de kazen zoals Camembert (Penicillium camemberti) groeit de schimmel aan de oppervlakte, wat bepalend is voor het uiterlijk van de korst.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Het eten van schimmel is natuurlijk een ontzettend misselijkmakend idee, maar maak je geen zorgen: het zal je lichaam hoogstwaarschijnlijk niet schaden. Mensen die een gezond immuunsysteem hebben, zullen er niets aan over houden. Die twee happen van het beschimmelde broodje kunnen dus geen kwaad.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Over het algemeen is de schimmel niet in staat om zich snel te verspreiden wanneer het op harde kazen zit, zoals een stuk cheddar kaas, Parmezaanse kaas of Zwitserse kaas. In dit geval kun je de schimmel van de kaas snijden. Zorg er wel voor dat je minstens 2.5 centimeter extra wegsnijdt rondom de schimmelplek.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Sommige schimmels zijn nuttig en smaken zelfs goed, andere zijn ronduit gevaarlijk. Wat blijft eetbaar en welke voedingsmiddelen moet je in zijn geheel weggooien? Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas–in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
Met de fluweelzachte textuur, licht scherpe en zoute smaak ook een goede kaas om mee te beginnen. Het lekkerst met druiven, honing en rode wijn!
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet. Kliekjes van vlees, stoofschotels, aardappelen, rijst of pasta kunt u het best links laten liggen zodra u hier schimmel op ziet.
Komt er schimmel op voedsel dat te lang wordt bewaard, dan weet je niet zeker of de schimmel goed of slecht is. Daarom kun je beschimmeld eten maar beter weggooien. Anders word je misschien ziek. Alleen bij kaas mag je het stukje waar schimmel op zit wegsnijden.
Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.