Algemene voorwaarden geven aan onder welke voorwaarden jouw bedrijf zakendoet. Je vermeldt de regels die je hanteert voor onder andere de leveringen, betalingen, de verkoop, de inkoop, het toepasselijk recht en aansprakelijkheid.
Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt. De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan.
De wederpartij van de gebruiker van de algemene voorwaarden moet de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden (impliciet) hebben aanvaard. Voor toepasselijkheid is het voldoende dat de wederpartij weet dat er algemene voorwaarden zijn en er (impliciet) mee instemt dat deze op de overeenkomst van toepassing zijn.
Je kunt je algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Het is niet verplicht om ze te laten gelden, maar het kan handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld bewijzen welke tekst op het moment van het sluiten van een overeenkomst geldig was en ernaar verwijzen als je ze niet kunt overhandigen.
Zelf opstellen
Je kunt ook zelf algemene voorwaarden opstellen. Veel ondernemers gebruiken de voorwaarden van andere bedrijven in hun branche als voorbeeld. Let er daarbij wel op dat je nooit de algemene voorwaarden van iemand anders zomaar kopieert.
Algemene voorwaarden worden ook wel 'de kleine lettertjes' genoemd. Er staan afspraken in over bijvoorbeeld bezorging, garantie en klachten. De belangrijkste informatie over het product of dienst staat niet in de algemene voorwaarden. Zoals de prijs.
Veel wettelijke bepalingen zijn namelijk van regelend recht, dat betekent dat partijen ervan kunnen afwijken. In algemene voorwaarden kunt u dus steeds in uw voordeel van de wet afwijken!
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
van het Burgerlijk Wetboek (BW) de wettelijke regeling voor algemene voorwaarden. Artikel 6:232 BW bepaalt: “Een wederpartij is ook dan aan de algemene voorwaarden gebonden als bij het sluiten van de overeenkomst de gebruiker begreep of moest begrijpen dat zij de inhoud daarvan niet kende.”
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten.
Je kunt de algemene voorwaarden van je organisatie bij KVK of de rechtbank deponeren. Dit is niet verplicht, maar kan in verschillende situaties handig zijn.
In de algemene voorwaarden zijn de standaard regels opgenomen die u van toepassing verklaart op de overeenkomsten die u met uw wederpartijen aangaat. Leveringsvoorwaarden zijn algemene voorwaarden die specifiek gericht zijn op de verkoop en levering van fysieke producten.
“Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van [bedrijfsnaam] van toepassing. Door deze overeenkomst te ondertekenen verklaart [naam afnemer] de algemene voorwaarden te hebben ontvangen en akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van [bedrijfsnaam].”
De 'grijze-lijst' is vastgelegd in artikel 6:237 van het Burgerlijk Wetboek. De 'grijze-lijst' bevat bedingen die ten aanzien van consumenten vermoed worden onredelijk bezwarend te zijn. Anders dan de 'zwarte-lijst' bedingen zijn de bedingen op de 'grijze-lijst' dus niet per definitie onredelijk bezwarend.
De grijze lijst bevat algemene voorwaarden waarvan wordt vermoed dat deze onredelijk bezwarend zijn. Het verschil tussen de zwarte lijst en de grijze lijst is, dat bij de zwarte lijst geen tegenbewijs door de gebruiker van de algemene voorwaarden mogelijk is.
De grijze lijst bestaat uit een opsomming van bedingen die kunnen voorkomen in algemene voorwaarden en welke door de wetgever onredelijk bezwarend worden vermoed. Het moet dan gaan om beding die van toepassing zijn tussen een bedrijf en een. » Meer over consument consument.
Een disclaimer ligt in het verlengde van algemene voorwaarden, waarin o.a. beperkingen van aansprakelijkheid kunnen worden opgenomen. Bij algemene voorwaarden is echter sprake van een overeenkomst, terwijl een disclaimer een eenzijdige verklaring is door u als ondernemer.
Voor het deponeren van algemene voorwaarden betaalt u griffierecht (kijk bij 'Aktes'). Heeft u bijvoorbeeld niet alleen algemene inkoopvoorwaarden, maar ook verkoopvoorwaarden, dan moet u deze los van elkaar indienen bij de rechtbank om ze te deponeren. Na het deponeren ontvangt u een depotnummer.
Voor kleine wederpartijen zoals consumenten of eenmanszaken moet je de algemene voorwaarden ter hand stellen voor of bij het sluiten van de overeenkomst. In principe doe je dit inderdaad door ze op de achterkant van de offerte te drukken en er op de voorkant van de offerte naar te verwijzen.
Een bedrijf kan verwijzen naar twee sets algemene voorwaarden die alternatief van toepassing zijn (set A of set B), bij voorbeeld afhankelijk van de aard van de werkzaamheden, mits bij het aangaan van de overeenkomst voor de wederpartij voldoende duidelijk is welke set van toepassing is.
Algemene voorwaarden opstellen | Vaste prijs: € 349,-* | All-in Service. Intake en opstellen door gespecialiseerde jurist (meester in de rechten) +12 jaar ervaring.
De kosten voor algemene voorwaarden opstellen zijn vanaf € 349,-. Dit is ons standaard tarief voor algemene voorwaarden opstellen. Middels de website, via de e-mail of telefonisch 070-3923995 vraagt u vrijblijvend een offerte aan voor het opstellen van uw algemene voorwaarden.