Waarom warmte het lichaam ontspantDoor warmte neemt het volume van je bloedplasma toe, zegt Dalleck. Zo kan je hart op efficiëntere wijze meer bloed, en daarmee ook meer zuurstof en vezelherstellende voedingsstoffen naar actieve spieren pompen.
In tegenstelling tot koude veroorzaakt warmte het fenomeen vasodilatatie of bloedvatverwijding in de samengetrokken spier. De bloedvaten zetten uit, waardoor de doorbloeding geactiveerd wordt. Door die toestroom van bloed raakt de spier af van de toxines die ze bevat en die de contractie veroorzaken.
Verwarmen, eventueel in combinatie met massage, kan je ook toepassen voor het sporten om de spieren en gewrichten los te maken om blessures te voorkomen. Warmte toepassen is ook goed voor pijnlijke en vermoeide spieren na inspanning. Het helpt te spieren om te ontspannen.
Koud en warm
Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden.
Door de warmte worden je bloedvaten wijder. Dit stimuleert de bloedcirculatie, waardoor het herstel bevorderd en pijn reduceert. Warmte ontspant ook de spieren waardoor je sneller soepeler kunt bewegen. Verwarmen doe je in het algemeen bij spierklachten, rugklachten en krampen.
Verzuurde spieren zijn een goed teken!
Een licht brandend gevoel in je spieren wil dus zeggen dat je je lichaam goed aan het werk hebt gezet. Het is een teken dat je veel koolhydraten hebt verbrand. Wanneer je begint met sporten is het wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren.
Daarnaast helpt het om spieren te ontspannen, ongemak te verlichten en om de soepelheid van de spieren te bevorderen. Breng de warmte aan via een kompres, kruik of warmte pad gedurende 15 tot 20 minuten. Ook een warm bad kan soms uitkomst bieden.
Ook als spieren overbelast of verrekt zijn kunnen ze baat hebben bij warmte. Kortom: koel de eerste 48 uur, verwarm erna. Heeft u twijfels over uw blessure of houdt u pijn? Kom dan even langs bij 1 van onze fysiotherapeuten.
Bij een warmtebehandeling wordt een naald bij de zenuw ingebracht. De naald verwarmen we met elektrische stroom. De zenuw verandert hierdoor van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door of de pijn vermindert. De functie van de zenuw blijft wel behouden.
Laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). Dit verergert de blessure alleen maar. Pas na twee of drie dagen kunnen eventueel 'schuddingen' of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek worden toegepast.
Geef uw spieren warmte, bijvoorbeeld met een warm kompres, een warmtepleister of -zalf of een warm bad. Dat geeft vaak verlichting. Ontlast uw pijnlijke spieren zodat ze tot rust kunnen komen. Ga bijvoorbeeld op tijd zitten als u pijn in de benen en de rug heeft en blijf niet te lang staan.
In de meeste gevallen duren de symptomen van overbelasting van de spieren enkele dagen tot een paar weken. Als de overbelasting van de spieren ernstiger is, kan het herstelproces zelfs enkele maanden duren. Dit is meestal in het geval van ernstige spierschade, zoals bij een gescheurde spier of pees.
Overbelasting merk je aan stijfheid en pijn aan je spieren of gewrichten. Dat is de meest voorkomende klacht. Andere klachten zijn hoofdpijn, pijn bij bepaalde bewegingen, gevoelige spieren of uitstralende pijn naar een andere plek op je lichaam (overcompensatie).
Rekken en strekken
Voordat je gaat sporten is het belangrijk om je spieren alvast warm te maken. Zo bereid je jouw spieren voor op de inspanning die komen gaat. En wordt de kans op spierpijn een stuk kleiner. Een beetje joggen of wat rek- en strekoefeningen zijn vaak al effectief.
Spierpijn na sporten wijst erop dat de spieren overbelast zijn door een zware inspanning. Ze zijn licht beschadigd en dit veroorzaakt een stijf, pijnlijk gevoel. Niets om je zorgen over te maken, want het lichaam herstelt zich vanzelf. Doorgaans houden de klachten twee tot drie dagen aan, waarna ze spontaan verdwijnen.
Houd uw gewrichten warm: Warmte kan de klachten die kunnen optreden als gevolg van artrose verminderen. Zorg ervoor dat het in uw omgeving niet te koud is. Probeer regelmatig te gaan zwemmen in warm water. Voorkom overbelasting: Gebruik bij het lopen eventueel een wandelstok.
Heb je last van een stijve nek of rugpijn? In beweging blijven helpt, maar warmte is het beste medicijn. Ontdek de Hansaplast Spiral Heat warmtepleister!
Ook een beknelde zenuw kan de bewegingsvrijheid in een gewricht beperken. Massage is een ideaal middel om spieren en bindweefsel weer ontspannen en soepel te maken. Maar uitsluitend massage van de pijnlijke plek zal doorgaans niet tot een blijvende verbetering leiden.
Je kunt proberen om je nek warm en in beweging te houden. Zowel warmte als beweging ontspant de spieren en houden ze soepel en stimuleert daarnaast de doorbloeding. Je kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen, een warme pittenzak in je nek leggen of een sjaal dragen.
Warmtetherapie. Warmte is goed voor de spieren, chronische pijn en stress. Met name rugpijn gaat vaak gepaard met veel spanning, angst en overgevoeligheid van de zenuwen. Warmte geeft ontspanning en rust in uw hoofd, helpt bij gespannen spieren en kalmeert het zenuwstelsel.
Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd.
Gemiddeld heeft men 48 tot 72 uur nodig om volledig te herstellen. Dit is afhankelijk van de training, het herstelvermogen en de mate waarin het lichaam reeds getraind is. Wanneer het lichaam niet goed genoeg kan herstellen, kan er in het ergste geval overtraining ontstaan.
Verkrampte rugspieren worden veroorzaakt door het plotselinge samentrekken van spieren. De kramp ontstaat meestal tijdens of na het sporten of een andere inspanning. Het verkrampen is een overreactie van je spieren die ontstaat doordat je zenuwen te veel signalen afgeven.
We kennen allemaal de onschuldige – maar vaak helse – scheuten die door ons lichaam schieten als we de volgende dag wakker worden met spierpijn. Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.