Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
Maximumsnelheid: 80 kilometer per uur
Zodra je de bebouwde kom verlaat geldt, tenzij anders aangegeven, een limiet van 80 kilometer per uur voor de doorgaande provinciale wegen. Toch zijn er tegenwoordig ook veel wegen waar je 60 kilometer per uur mag. In dat geval zie je logischerwijs een bord met 60 erop.
EEN DUBBELE MIDDENSTREEP EN ONDERBROKEN ZIJSTREPEN
De markering betekent dat u maximaal 80 km/uur mag rijden tenzij verkeersborden een lagere snelheid aangeven. De dubbele onderbroken middenstreep geeft aan dat inhalen hier wel is toegestaan, maar dat u daarbij extra moet oppassen.
Voor motorvoertuigen op autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/u. Voor motorvoertuigen op een autoweg geldt een maximum snelheid van 100 km/u. Voor motorvoertuigen op andere wegen geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Voor T-100 bussen geldt een maximum snelheid van 100 km/u.
Er zijn geen wettelijke minimumsnelheden voor voertuigen. Om op een autoweg te mogen rijden, moet een voertuig minimaal 50 km/uur kunnen rijden, voor autosnelwegen is dat 60 km/uur. Dit betreft de constructiesnelheid.
Een 80-kilometerzone is in Nederland een traject van een autosnelweg waar de maximumsnelheid is verlaagd tot 80 km/u. Deze maatregel wordt in de meeste gevallen in combinatie met een trajectcontrole ingevoerd om bijvoorbeeld milieuvervuiling en/of geluidsoverlast terug te dringen.
Welke maximumsnelheid geldt, staat op borden langs en boven de weg. Bijvoorbeeld op de matrixborden (elektronische verkeersborden). De snelheid op een matrixbord geeft de maximumsnelheid op dat moment aan. Die kan wijzigen bij files, een ongeluk of slecht weer.
Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)
Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
Er is geen minimumsnelheid die je moet rijden. Er zijn wel regels over de voertuigen die op een weg mogen komen. Een auto moet minimaal een bepaalde snelheid kunnen en mogen halen.
De verschillende wegen in Nederland zijn rijkswegen, provinciale wegen, lokale wegen en waterschapswegen.
Maar in sommige gevallen staat er nog een bord onder. Daarop staat dat er na 19:00 en tot 06:00 maximaal 120 kilometer per uur mag worden gereden. U mag dus niet overal in Nederland 130 rijden.
Maximumsnelheid 130 km/uur
In een dergelijk geval ziet u onder het bord met de maximum snelheid (bijvoorbeeld 120 km/uur) de tijden waarop deze snelheid geldt (van 6-19 uur bijvoorbeeld). Daarbuiten is de limiet 130 km/uur, ook als u er overdag 120 km/uur mag.
Invordering rijbewijs
Wanneer het gaat om een snelheidsoverschrijding tussen de 50 km/u en 70 km/u te hard, zal het OM het rijbewijs voor 2 maanden inhouden. Bij meer dan 70 km/u zult u het rijbewijs voor minimaal 4 maanden kwijt zijn.
De afkorting N-weg staat voor 'niet-autosnelweg'. N-wegen zijn namelijk hoofdwegen zonder de kenmerken van autosnelwegen. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van vangrails. De snelheidslimiet van een N-weg is 80 km/u of 100 km/u.
Dubbele witte middenstreep met daartussen groen
Is de dubbele streep in het midden doorgetrokken, dan mag je niet inhalen. Bij een onderbroken witte lijn mag dat uiteraard wel, tenzij er een bord staat dat dit verbiedt.
Wist je dat er jaarlijks zo'n 650 verkeerboetes worden uitgeschreven voor te traag rijden? Ook traag rijden brengt de verkeersveiligheid in het gedrang en dus volgt er een boete van €55. Enkel op de autosnelwegen geldt een minimumsnelheid.
Op de meeste wegen geldt er geen minimumsnelheid.Een uitzondering geldt voor autosnelwegen waar je minstens 70 km/u moet rijden. Ook als er geen minimumsnelheid geldt, riskeer je echter een boete als je te traag rijdt.
Volgens VAB moet er in Frankrijk op de linkerrijstrook altijd minstens 80 kilometer per uur worden gereden. In Nederland geldt er daarentegen geen minimumsnelheid. Wel van toepassing is het verbod op autosnelwegen voor voertuigen die niet meer dan 60 kilometer per uur kunnen of mogen rijden.
De nieuwe strepen geven aan wat de maximumsnelheid is die je op die weg mag rijden: dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur (km/uur); Kantstreep is altijd doorgetrokken. dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 km/uur; Kantstreep is altijd onderbroken.
De snelheid op provinciale wegen moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur om verkeersongelukken te voorkomen. Daarvoor pleit Veilig Verkeer Nederland (VVN). Van alle dodelijke verkeersongelukken vindt 41 procent plaats op provinciale wegen, blijkt uit cijfers van de politie.
Autosnelwegen en wegen met 2x2 rijstroken gescheiden door een berm: maximaal 90 km/uur. Gewone wegen: maximaal 60 km/uur.
Erfontsluitingswegen kunnen 60 kilometer per uur wegen zijn. Je herkent deze wegen aan het ontbreken van een enkele of dubbele middenstreep. Op de theorie pagina staat ook 80 km/uur (of minder), een lagere maximumsnelheid als dat staat aangegeven.
70 km/u. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 70 km/u. Er moet dus geen verkeersbord geplaatst worden om je aan deze limiet te doen herinneren.
Lips. Autoredacteur Niek Schenk: ,,In Nederland is de limiet 80 km/u, maar bijvoorbeeld in België of Spanje is het 90 km/u. Geen enkele vrachtauto in de Europese Unie kan tegenwoordig sneller dan 90 km/u door de komst van de wettelijk verplichte snelheidsbegrenzer die op die limiet is ingesteld.”