In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald. Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Het principe is eenvoudig: wie minstens een jaar lang fulltime aan het werk is, heeft het daaropvolgende jaar recht op 4 weken (20 dagen) wettelijk verlof. Afhankelijk van de sector kan dat aantal vakantiedagen nog oplopen.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022.
De werknemer behoudt sowieso zijn recht op zijn door arbeidsongeschiktheid niet opgenomen vakantiedagen en kan het saldo in voorkomend geval ook overdragen naar het volgend jaar (met toepassing van de aangepaste Jaarlijkse Vakantiewetgeving Werknemers).
Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Daarom is in de wet opgenomen dat de wettelijke vakantiedagen die een medewerker in een jaar heeft opgebouwd, uiterlijk zes maanden na dat jaar moeten zijn opgenomen. De opgebouwde wettelijke vakantiedagen in 2020 moet de medewerker dus uiterlijk 1 juli 2021 opnemen.
Als je ontslagen wordt, heb je recht op uitbetaling van je vakantietoeslag tot aan je ontslagdatum. Je vakantiedagen en vakantiegeld worden normaalgesproken betaald in de eindafrekening. Vaak gebeurt dit tegelijkertijd met je laatste salaris.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Pas als beide partijen instemmen, kan een werkgever vakantiedagen inhouden. Hier dient de werkgever uiteraard een gegronde reden voor te hebben.
Een arbeider kan zijn eigen vakantiegegevens opvragen via het portaal van de sociale zekerheid. Het betreft de lijst van de Vakantiefondsen die hem een vakantiegeld hebben uitgegeven of zullen uitgeven, evenals de vakantieduur die werd geglobaliseerd in functie van de uitgevoerde betalingen.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
3. “Ik verander van werkgever, kan ik mijn vakantiedagen gewoon meenemen?” Gaat een bediende uit dienst, dan heeft hij door zijn tewerkstelling opgebouwde vakantiedagen. Die vakantiedagen kan hij later opnemen bij zijn nieuwe werkgever.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Omdat het vakantiegeld bovenop het reguliere loon komt, kan het zijn dat de heffingskortingen aan het einde van het jaar lager uitvallen. Dan moet er geld terugbetaald worden. Om dat te voorkomen wordt er over het vakantiegeld een extra verrekeningspercentage toegepast.
Minimaal 8 procent vakantiegeld
Er wordt over een periode van een jaar, bijvoorbeeld van mei tot mei, gekeken naar het loon dat je hebt verdiend. Hierover wordt het vakantiegeld berekend dat jij zult ontvangen. Betalingen zoals winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen mogen niet worden meegerekend.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Wettelijke vakantiedagen moeten dus eerst worden opgenomen. De werkgever moet altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven van een werknemer die verlof aanvraagt. Een werknemer moet alert zijn als hij of zij nog veel bovenwettelijke vakantiedagen heeft die komen te vervallen.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.