11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet 's nachts.
Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht. Het is vooral bij de eerste keer belangrijk om je eigen kind(eren) in te schatten.
8 - 10 jaar
Vanaf deze leeftijd kun je met je kind oefenen om alleen thuis te zijn. Doe dit dan niet langer dan 30 minuten en liever niet in de avond. Zo kan je hem of haar bijvoorbeeld alleen laten wanneer je boodschappen gaat doen, of tijdens de schoolpauzes.
Je kind krijgt steeds meer behoefte aan zelfstandigheid, privacy, een eigen mening en eigen verantwoordelijkheid. Je kunt je kind ook best dit soort verantwoordelijkheden geven. Dat sterkt zijn/haar zelfvertrouwen. Je kind zal steeds vaker kritisch staan tegenover regels die jij stelt.
Een kind van elf begint echt handig te worden als het om leren gaat. Steeds beter lukt het hem , om dat wat hij leert ook toe te passen. En daarom kan hij ook steeds ingewikkelder vraagstukken aan. Wat echt heel leuk is, is dat je ziet dat kinderen van deze leeftijd ook abstract kunnen denken.
7-8 jaar: 19.30 - 20.00 uur. 9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur.
Veel ouders kiezen ervoor hun kind(eren) vanaf ongeveer 9 jaar een huissleutel mee te geven naar school. Ze kunnen op die leeftijd alleen naar huis lopen en kunnen altijd naar binnen; ook als je er als ouder even niet bent.
Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen. Een belangrijke vraag voor oudere kinderen is bijvoorbeeld wie The Voice of Wie Is De Mol mag afkijken", zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van tijdschrift Ouders van Nu.
Voor kinderen onder de 12 is het volgens haar sowieso geen goed idee om langere tijd alleen thuis te zijn, zonder dat er iemand is om een oogje in het zeil te houden.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Waarom zitten pubers graag de hele dag op hun kamer? Voor je puber is zijn kamer de plek waar hij alleen kan zijn. Daar heeft hij privacy om zijn emoties en gedachten te ordenen, ruzies te overdenken, plannen te maken of gewoon ongestoord te dagdromen.
Pubers vinden hun culturele identiteit belangrijk. Ze kunnen zich afvragen of ze Turk of Marokkaan of Surinamer zijn of Nederlander, vegetariër of dierenbeschermer, Jehovagetuige of atheïst. De jeugdcultuur heeft veel invloed, want pubers zoeken idolen en trendsetters als voorbeelden.
Het loslaten van je pubers door hem op te geven is geen optie. Wat werkelijk helpt is je puber uit te dagen de volwassen band aan te gaan vanuit een andere manier leiding geven aan het proces van volwassen worden. Jij hebt de taak eerst vertrouwen te geven en je kind mag bewijzen dat hij het aankan.
Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby's zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn.
Maar wanneer is een kind eigenlijk zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan? De meeste kinderen kunnen als ze 8 of 9 jaar zijn alleen naar school fietsen, schrijft Ouders van Nu, 'maar ieder kind heeft zijn eigen tempo'.
Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen, maar dit wil niet zeggen dat elke vliegmaatschappij het ook toelaat. Sommige maatschappijen staan het alleen vliegen pas toe vanaf 17 jaar, of geven aan dat vliegen onder de 18 jaar zonder begeleiding helemaal niet toegestaan is.
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
De meeste jongeren vanaf 12 jaar hebben ongeveer 9 uur slaap nodig per nacht. Dat begint pas minder te worden als ze 18 jaar zijn. Dan wordt het ongeveer 8,5 uur. Het slaapritme verandert in de puberteit en verschuift ongeveer 2 tot 3 uur.
Cognitieve ontwikkeling
Kinderen van deze leeftijd worden goed in abstract denken en logisch redeneren. Maar let op: hoewel ze dus wat leren betreft steeds meer kunnen, gaat dat niet op voor emoties. De prefrontale cortex (daar waar de impulsen gecontroleerd worden) moet zich de komende jaren nog verder ontwikkelen.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben.