Laat de rijst helemaal afkoelen en bewaar in de koeling tot gebruik. Door het afkoelen van de rijst worden de korrels steviger waardoor je ze beter kunt bakken.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.
Als je rijst op de correcte manier is gekookt, is hij aan de onderkant altijd iets vochtiger dan aan de bovenkant. Om te zorgen dat het vocht zich goed door de rijst verdeelt is het belangrijk dat je de rijst 5-30 minuten laat staan met de deksel erop.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Spoel de rijst met koel water voor het koken.
Laat koel water over de rijst lopen om extra zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt dat de rijst aan elkaar plakt en papperig wordt. Als je een pan gebruikt, giet het water er dan uit en vul hem weer bij. Spoel nog een of twee keer voor je gaat koken.
Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Zodra het deksel op de pan gaat, is het zaak de korrels te laten rusten. Als je tussentijds gaat roeren, komt het zetmeel los waardoor de rijst zompig wordt en slof kan gaan smaken.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Gelukkig is dit probleem het makkelijkst op te lossen: voeg extra water toe, ongeveer een half glas en dan snel het deksel terug op de pan. Zet de pan op je kleinste pit en draai die op de laagste stand – of nog beter: gebruik een vlamverdeler. Zo heeft de rijst genoeg tijd om het water op te nemen.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Er zit vaak vaak een laagje zetmeel omheen. Door het vervoeren van de verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar waardoor het laagje zetmeel los kan laten. Hierdoor kan de rijst wat stoffig lijken. Tijdens het koken van ongewassen rijst kan de losgelaten zetmeel ervoor zorgen dat het gaat schuimen.
Uit voorzorg adviseren we om kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven. Dit om te voorkomen dat je te veel arseen binnenkrijgt. Verder kun je er voor kiezen de rijst te wassen voor gebruik en het te koken in ruim voldoende water. Hiermee kun je het arseen ook nog deels wegspoelen.
Spoel de rijst een paar minuten onder de kraan af. Zodra het water,dat van de rijst afkomt weer helemaal helder is, kun je stellen dat de rijst goed genoeg gewassen is.
Hoeveel rijst je per persoon moet koken? Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo'n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Per persoon krijgt u ongeveer 250 gram.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Zout neemt uit de lucht heel makkelijk water op en kan dan klonteren. De rijstkorrel onttrekt het water aan het zout en houdt het daardoor droog en strooibaar.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Tips om rijst veilig op te dienen
Bewaar rijst in de koelkast niet langer dan 1 dag tot het opnieuw opwarmen. Als je rijst opnieuw opwarmt, controleer dan altijd of hij helemaal door en door dampend heet is. Verwarm rijst niet meer dan één keer opnieuw.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.