Bij de meeste merken voor een fornuis kun je kiezen uit een of twee ovens. Twee ovens zijn handig als je op verschillende temperaturen tegelijk wilt bakken. Wanneer je kiest voor één oven is er een grotere ruimte voor bijvoorbeeld grote ovenschalen of meerdere pizza's. Er bestaan ook merken die meer dan 2 ovens.
Een gasfornuis met dubbele oven, of zelfs meer dan twee ovens biedt jou veel extra voordelen. Een gasfornuis is vooral erg geschikt voor als je graag aan het bakken en braden bent. Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen.
Het grootste voordeel van een combi-oven is dat je nagenoeg dezelfde functies hebt als een conventionele oven. Daarnaast beschik je over de basisfuncties van een magnetron. Zo kun je dus altijd eten opwarmen, melk verwarmen of brood ontdooien.
Afhankelijk van het model kan een combimagnetron beschikken over de volgende functies: Convectiewarmte onder en boven (de normale oven functie)Magnetronfunctie voor ontdooien of opwarmen van eten. Grillfunctie die voor het korstje zorgt door grote hitte van boven.
Een combimagnetron heeft alleen een heteluchtfunctie. Hierdoor is het niet mogelijk om uitgebreide gerechten te bakken.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Een magnetron met crispfunctie is ook geschikt voor het bereiden van pizza of gepaneerde vis.
Het grootste nadeel van een combi-oven in vergelijking met een combimagnetron is het hogere prijskaartje. Voor het geld dat je kwijt bent aan een instapmodel combi-oven kun je vaak een heel uitgebreide combimagnetron kopen.
Een combimagnetron is een goede optie als je weinig ruimte hebt in je inbouwkeuken. Het bereiden van ovenschotels kan wel in een combimagnetron, maar je zult wel rekening moeten houden met de ovenschaal en de bereidingstijd.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle elektrische ovens behoren tot deze categorie.
De zuinigste ovens hebben label A+++. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++. Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.
Hoewel de stoomoven geen magnetronfunctie heeft, heb je toch geen magnetron meer nodig. Met de regenereerfunctie warm je namelijk je maaltijd op met stoom. Hierdoor droogt je gerecht niet uit en smaakt het even lekker als een vers bereide maaltijd.
"Een elektrische oven verbruikt gemiddeld 54 kWh per jaar, dat komt neer op zo'n 30 euro bij een stroomprijs van 0,60 cent", vertelt Joanneke de Jongh van adviesbureau Milieu Centraal. Een oven kan afhankelijk van het type verschillende standen hebben.
Oven. Of je oven een aparte groep nodig heeft, hangt af van z'n vermogen. Ligt dat hoog, voorzie je best een apart kring. Ligt dat eerder laag, dan kan hij eventueel op een gecombineerde groep.
Er bestaan fornuizen met twee tot wel drie verschillende ovens. Het voordeel van meerdere ovens is dat de temperatuur per oven apart te regelen is. Ook warmt een kleinere oven vaak sneller op dan een enkele grote. Een potentieel nadeel van meerdere ovens is dat de scheidingen toch wat ruimte in beslag nemen.
Volgens schattingen is er weinig verschil tussen de kosten van een oven op gas en elektriciteit.
Zowel glas als opaal zijn perfect geschikt voor de oven.
Oplossing. Wanneer je bijvoorbeeld broodjes afbakt in je combi magnetron en enkel de heteluchtfunctie wil gebruiken, dan volstaat het om de broodjes in de oven te leggen en de ovendeur gewoon te sluiten. Je moet dus NIET op de START knop drukken!
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
In totaal zijn er 96 combimagnetrons getest die op dit moment redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Bij de ruim 40 geteste inbouwmodellen komt een combimagnetron van ETNA als Beste uit de Test. Dit model is ook de Beste Koop vanwege de gunstige prijs. Een interessant alternatief is een combimagnetron van IKEA.
Diepvriespizza's zijn meestal gaar nadat ze tussen de 10 en 15 minuten in de oven hebben gegeven. Het exacte aantal minuten staat hierbij op de verpakking aangegeven, net als de temperatuur waarop je de pizza het beste kunt bakken.
In het algemeen is deze pizza nog deels eetbaar, tenminste als je knapperigheidsstandaarden niet te hoog liggen. Verder het advies om de pizza na het ontvriezen geen tien minuten, maar eerder zeven tot acht minuten in de microgolfoven op te warmen om aangebrande stukken te voorkomen.
Oven voorverwarmen
Heb je een pizzasteen of pizza steel, dan kan je die op het rooster leggen en mee laten verwarmen. Je kan jouw bakplaat straks dan op de steen of steel leggen om af te bakken. Maar je kan jouw bakplaat ook gewoon op het ovenrooster zetten als je geen steen of steel hebt.