Krijgt je vijgenboom gele bladeren? Als je vijgenboom gele bladeren krijgt dan is de grond meestal te nat, of de vijg staat op een te koude plek.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
Gele bladeren
Dit kan veroorzaakt worden doordat de grond waarop de boom staat te droog is. Ook kan het tekort aan voeding ontstaan doordat er teveel of te weinig bemesting wordt gegeven. Het is dus belangrijk om goed naar de verzorging van de boom te kijken als hij geel blad vertoont.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Vijgen kunnen paars, groen, geel of wit van kleur zijn, afhankelijk van de variëteit. Het vruchtvlees kan variëren van goudkleurig tot dieprood. Wanneer ze rijp zijn, is het vochtige vruchtvlees intens zoet en is de schil eetbaar.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Ondanks haar liefde voor een doorlatende bodem, hebben vijgen tijdens de groeiperiode rijkelijk vocht nodig. Als dit ontbreekt werpen de fruitbomen hun vruchten af. Regelmatig gieten, vooral tijdens droge periodes, is vanzelfsprekend. Ongewenst is bovendien te veel hitte rondom de wortels.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Jonge vijgenbomen moeten elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem tegen te gaan. Ook de grotere bomen moet u ieder jaar bekalken omdat het de bodem beschermt tegen pH-veranderingen en de wortels gezond houdt.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Bemesting van een vijgenboom
Geef een vijg in pot een gemiddelde hoeveelheid organische, samengestelde meststof speciaal voor fruit. In het voorjaar (maart) en eventueel nog een keer een kleinere hoeveelheid in de zomer. Je kunt een vijg tevens ook bemesten met koemest en kalk.
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren. Hierdoor krullen de bladeren enigszins op. Ze eten enkel van de bovenzijde van het blad en laten de onderzijde en de nerven intact.
Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.