Als u twijfelt aan een juiste registratie van de slimme meter kunt u de meter eventueel laten onderzoeken. Dit noemen we een meterijking. Het komt zelden voor dat een meter een technisch defect heeft. In vrijwel alle gevallen is een verandering in het verbruiksgedrag de oorzaak van een hoger verbruik.
De slimme meter geeft een foutmelding
Je slimme meter stuurt de foutmelding automatisch naar de netbeheerder door. Die lost het op afstand op. Je hoeft zelf verder niets te doen. Mocht het op afstand niet lukken, dan neemt de netbeheerder contact met je op om een afspraak te maken.
Oude meter registreerde mogelijk te weinig
En bij de slimme meter krijg je wel weer de juiste cijfers. Daar kan een verschil in zitten", zegt Donat. Ook kan het voorkomen dat stoorsignalen - veroorzaakt door andere apparatuur - de meting beïnvloeden.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Denkt u dat een meterstand niet klopt, neem dan contact op met uw energieleverancier. Uw meterstand controleren is niet alleen nuttig, maar voortaan ook verplicht.
Een elektrische boiler, thuistap of airconditioner kan de energierekening flink opjagen. En ook game pc's of spelcomputers gebruiken vaak veel stroom. Het stroomverbruik zorgt voor veel klimaatimpact.
uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken. het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco vaak aan door een lange warme periode. Of u zette in de winter vaker de verwarming aan omdat u vaker thuis was.
Deze meters kunnen niet of beperkt terugdraaien. Dat betekent dat wanneer op een (zonnige) dag meer wordt opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt, de teruglevering niet wordt geregistreerd en u daar ook geen vergoeding voor krijgt.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.
Mogelijk kan Enexis Netbeheer de slimme meter niet uitlezen waardoor de meterstanden ook niet kunnen worden doorgegeven aan de energieleverancier. Daarom is er een kans dat de energieleverancier de standen bij u opvraagt.
De netbeheerder mag 1 keer per dag uw slimme meter uitlezen en leest dan al deze waarden uit. De netbeheerder geeft elke dag de meterstand van die dag door aan uw energieleverancier. Met uw toestemming mag uw energieleverancier ook de standen van bijvoorbeeld elk kwartier of uur inzien.
U kunt de instelling van de slimme meter in uw meterkast niet zelf wijzigen. Wilt u het uitlezen van uw meetgegevens op uw adres aan- of uit laten zetten? Dan kunt u dit doen via onze Klantenservice.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
Hoe kan ik de digitale meter omzeilen?” Sinds het Grondwettelijk Hof de terugdraaiende teller heeft afgeschaft, proberen mensen de digitale meter zo lang mogelijk uit hun huis te houden. Wel, goed nieuws: binnenkort ga je waarschijnlijk minder moeite moeten doen.
Hoe weet ik of ik een terugdraaiende teller heb (of niet)?
Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.
Er zijn verschillende manieren om in de gaten te houden hoeveel energie uw zonnepanelen precies opwekken. De gemakkelijkste manier is om te kijken op de 'Mijn Zonnefabriek' site op de computer of op de 'Mijn Zonnefabriek' app op uw smartphone.
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.