Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten.
Wist je dat alle mosterdsoorten van de Marne passen binnen een vegetarisch dieet? Een groot deel van onze mosterd soorten is zelfs geschikt voor een veganistisch dieet. Wij, bij Marne, vinden het belangrijk om onze producten met respect voor mens en milieu te maken.
Het basisrecept van mosterd is heel eenvoudig: Mosterdzaad, water, zout en azijn. Maar je kan allerlei ingrediënten toevoegen om hem extra smaak en kleur te geven... zoals olie en kruiden als kurkuma. Maar ook honing of wijn.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Een fijne mosterd wordt het meest gewaardeerd, maar volgens de echte fijnproevers zijn grove mosterdsoorten de enige soorten die men mosterd mag noemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Ook in Nederland kunnen tekorten ontstaan. Door slechte oogsten in de Franse Bourgogne is er een tekort ontstaan aan mosterdzaad voor de Franse Dijonmosterd, een streekproduct uit Dijon. Ook de oogst in Canada viel tegen door grote droogte, waardoor de prijzen voor het zaad zijn gestegen.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
De mineralen in mosterd kunnen samen zorgen voor een sneller metabolisme en een snellere afbraak van vetten en stimuleert de vertering. De gemalen mosterdzaden kunnen laxerend werken en zo zorgt mosterd ervoor dat je darmen gezond blijven.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
Rijst als basis voor je vegan maaltijd
Vragen die je jezelf geregeld kunt stellen. Wat ons betreft is rijst een steady basis voor je veganistische levensstijl omdat de graansoort een vol gevoel geeft en veel voedingsstoffen bevat. Veel mensen denken dat rijst ongezond is omdat er veel koolhydraten in zitten.
Warme dranken zoals thee en koffie zijn eigenlijk altijd vegan, tenzij er melk aan toegevoegd is. Ook de meeste koude dranken zijn vegan. Dierlijke melk is uiteraard niet veganistisch, maar alle soorten plantaardige melk wel. Daarnaast zijn ook vrijwel alle frisdranken veganistisch.
Veganisten eten en drinken geen producten die afgeleid zijn van dieren. Ze eten dus geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren en ook bijvoorbeeld geen honing. Ze dragen ook geen kleding of schoeisel waar dierlijke producten als wol, zijde en leer in verwerkt zijn.
Anders dan bij peper zijn de scherpe stoffen in mosterd vluchtig en prikkelen ook sterk het neusslijmvlies. Mosterdscherpte is ook vluchtiger dan die van rode peper.
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Al in de dertiende eeuw raakte de Franse stad Dijon bekend omwille van haar mosterd, wat ze vandaag nog altijd is. Een van de dissidente pausen van Avignon, Johannes XXII (1249-1334), riep zijn neef uit tot 'Grand Moutardier du Pape', Pauselijk Mosterdgrootmeester!
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
De “strafste” mosterd van Vlaanderen wordt geproduceerd in Torhout. De Torhoutse mosterd is het oudste en bekendste streekproduct van het Brugse Ommeland. Het mosterdmuseum schetst de evolutie "van een zaadje zo klein tot een mosterd zo fijn".
De pittige mosterdsmaak blijft zo behouden. Wanneer je mosterd warm verwarmd, wordt de mosterd milder van smaak.
Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.