Katten kunnen boos op hun baasjes zijn, net als elk ander dier. Er zijn echter een aantal manieren waarop je kunt voorkomen dat je kat boos op je wordt. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je kat genoeg aandacht en liefde krijgt. Als je kat voelt dat hij of zij niet belangrijk voor je is, kan dit boosheid veroorzaken.
Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien. Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht.
Niet troosten of straffen
Ook troosten raden we af. Je kat kan dit als een beloning zien voor agressief gedrag. Je kunt daarom het agressieve gedrag op het moment zelf het beste negeren. Wil je agressie bij je kat verhelpen, dan kun je het beste hulp inschakelen van een kattendeskundige, zoals je dierenarts.
De haatgevoelens die het beestje naar jou kan hebben, kunnen dus ook 16 uur blijven aanhouden. Hij is het dus niet vergeten als je gister tegen hem hebt gesnauwd dat hij niet op de tafel mag klimmen. In sommige situaties zou je denken dat katten een geheugen hebben dat langer dan 16 uur duurt.
Ze proberen hun vijand weg te jagen door te staren, zich groot te maken, hun haren overeind te zetten, te blazen en te grommen, hun staart dik te maken en hun oren plat te leggen. Vaak gaat dit gepaard met 'kwispelen': soms beweegt alleen het puntje van de staart, soms zwaait de hele staart hevig heen en weer.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Een boze kat
Wanneer een kat boos of agressief is zal het lichaam een gespannen houding aannemen met een iets oplopende rug. De kop zal wat naar beneden gericht zijn en de staart hangt laag. De houding van de oren van een geïrriteerde kat verschillen maar weinig van de oren van een angstige kat.
Zeg consequent 'nee' op lage toon en aai haar dan niet direct om de boodschap beter over te brengen. Vermijd het lang aanstaren van je kat; zij leest dit als agressie.
Een kat die ineens agressief wordt, kan pijn hebben of ziek zijn. Zeker als de agressie erg hevig is of optreedt nadat je de kat aangeraakt hebt, is een medische oorzaak voor de hand liggend. Katten laten pijn nauwelijks zien, als eigenaar kom je er vaak pas laat achter dat er iets mis is.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel. Er zijn nog andere redenen waarom een kat agressie kan inzetten maar ik beperk me hier tot deze 4.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Katten volgen degenen die ze liefhebben en vertrouwen door het huis en zelfs buiten als je kat een buitenkat is. Het is vergelijkbaar met de begroeting bij de voordeur, waar ze achter je aan lopen en je te allen tijde in het zicht houden. Katten gebruiken hun staart om adoratie voor hun baasje uit te drukken.
En als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Hij vindt 't dus superfijn bij jou! Ook als je kat je overal in huis achterna loopt (en je 'helpt' bij alles wat je doet....) betekent het dat hij dol op je is.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Verveling of een gebrek aan spel- en exploratiemogelijkheden zijn dan ook belangrijke oorzaken. Daarnaast kunnen eigenaren een rol spelen in het gedrag; kittens worden vaak aangemoedigd om met handen en voeten te spelen en ook volwassen katten worden vaak met handen en voeten tot spel uitgenodigd.
Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is. Een kat die je overal volgt, tot in de wc toe, kan echter ook verveeld zijn. Zeker voor katten die binnen worden gehouden, ben je als eigenaar een leuke bron van afleiding.
Wanneer een kat kort miauwt, begroet hij iemand. Katten miauwen lang wanneer ze aandacht willen of het ergens niet mee eens zijn. Dit zal je bijvoorbeeld horen wanneer je kat wilt eten. Wanneer een kat schril en krijsend miauwt is hij erg bang of heeft hij pijn.
Als de kat gromt, worden de ogen van de kat smaller, laat hij zijn tanden een beetje zien en legt hij zijn oren terug; dit alles afgestemd op de intensiteit van de dreiging. Het gegrom kan ook worden veroorzaakt door andere situaties, zoals stress of pijn.
1. Een kat spint als hij tevreden is... De bekendste reden voor het ronkende geluid is dat je kat tevreden en blij is. Bijvoorbeeld als je hem aait.
We kennen allemaal wel het beeld van een 'heksenkat'. Een blazende zwarte kat met een bolle rug, opstaande haren en grote ogen. Bij zo'n houding mag het duidelijk zijn dat de kat grote schrik heeft en angstig is. Een kat kan ook in veel subtielere mate angst laten zien.
Soortgerichte activiteiten is ook een manier om een kat meer zelfvertrouwen te geven. Katten zijn geboren jagers. Als je ze laat doen waar ze het beste in zijn, werkt dat positief op hun gemoedstoestand. Kleine “prooien” die realistisch bewegen, kunnen zelfs angstige katten na verloop van tijd niet weerstaan.
Een goede manier om je kat te laten luisteren en je kat goed gedrag aan te leren, is door goed gedrag te belonen. Telkens als je kat doet wat wenselijk is, geef je hem een kattensnoepje. Aan slecht gedrag kan je het best niet veel aandacht spenderen. Zeg duidelijk "Nee" en negeer vervolgens het gedrag.