Een aroma diffuser helpt je huis fris en vrij van geurtjes te houden,tevens helpt het de luchtvochtigheid op peil te houden. Voeg je favoriete geurolie aan het water toe en geniet. Geniet en zie hoe de verneveling je ruimte vult met jouw favoriete geur.
Een aroma diffuser is een koud vernevelaar of verdamper. Er zit een ultrasoon "patch" in, die trilt waardoor het water met de olie vernevelt in de lucht. Je doet er KOUD kraanwater in en 3-5 druppels essentiële olie. Dit zorgt voor een heerlijke geur in je huis.
De meeste diffusers hebben een inhoud van 100 ml. De standaard hoeveelheid druppels essentiële olie hiervoor is 3-5. Als jouw diffuser een groter reservoir heeft pas je het aantal druppels eenvoudig aan. 200 ml wordt dan 6-10 druppels en zo verder.
De plaatsing van de aroma diffuser is erg belangrijk voor een goede geurbeleving. Plaats deze het liefst niet in de buurt van ramen of deuren. Plaats de aromadiffuser niet te hoog. Zorg altijd voor voldoende ventilatie, zodat de mist zich goed kan verspreiden.
En het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.
Etherische oliën hebben allerlei positieve effecten op je gezondheid. Zo is den bijvoorbeeld ideaal om de lucht te zuiveren en werkt tea tree anti-bacterieel. Handig bij een verkoudheid! Door de verdamping van water verhoogt ook het vocht in je huis en dat is gezonder.
Ook een Geurwolkje moet af en toe opgefrist worden! Bij dagelijks gebruik raden we aan de diffuser elke week een kleine schoonmaakbeurt te geven. Gebruik hiervoor lauw water, een wattenschijfje of een doek. De gleufjes en het sensortje in de waterbak kan je met een wattenstaafje poetsen.
Wat is het verschil? Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Om zeker te zijn van de kwaliteit van de diffuser olie, zijn er een aantal merken die wat ons betreft aanraders zijn. Veel van de etherische oliën die zij verkopen, zijn namelijk zowel 100% puur als biologisch. Dit zijn de merken die we aanraden: Aromed, Chi, Farfalla, Jacob Hooy, Physalis en Tisserand.
Citroen, mandarijn, sinaasappel; citrusgeuren werken stressverlagend en geven positieve energie. Een echte boost voor je hersenen. Gooi de schillen van je mandarijn of sinaasappel niet direct weg. Laat ze even op een schaaltje liggen, zodat de geur zich heerlijk in je huiskamer kan verspreiden (ontspannen in no time).
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Een diffuser is voorzien van een watertankje, waar je kraanwater in kunt doen. Zodra je de diffuser aan zet, begint hij het water te vernevelen. Het ziet er uit als stoom, maar het is koude waterdamp. Deze waterdamp zorgt voor een betere luchtvochtigheid in de ruimte waar hij staat.
De uiterste gebruiksduur van een Essentiële Olie is moeilijk te bepalen. De houdbaarheid van een Essentiële Olie hangt ook af van de manier waarop de olie bewaard werd. Sluit het flesje daarom altijd zorgvuldig af, en bescherm het tegen licht en warmte. Op deze manier kan de olie makkelijk 3 tot 5 jaar bewaard worden.
Waarvoor kan je eucalyptus gebruiken? Het bestanddeel eucalyptol werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend, en helpt ook tegen hoofdpijn, een verstopte neus en een hoest. Het kan dus helpen bij een verkoudheid, sinusitis, bronchitis, maar ook bij keelpijn, blaasontsteking, schimmelinfectie, koorts en griep.
Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.
Zenuwstelsel. Sommige varianten van etherische olie zijn giftig op vlak van het zenuwstelsel. Ze moeten daarom altijd gebruikt worden met de nodige voorzichtigheid, zelfs bij diffusie! Voorbeelden: helicryse (of strobloem), lavendel, atlas ceder, pepermunt…
Etherische olie vernevelen kan heel gevaarlijk zijn. Als de kleine druppeltjes (wat nevel is) niet de tijd krijgt om echt te verdampen en ingeademd worden, komen deze in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken.
Hoe jonger het kind, des te minder olie wordt gebruikt. De huid van baby's en zuigelingen is zeer dun en heeft in vergelijking met volwassenen een hoge vochtigheidsgraad. De huid reageert gevoelig op oliën en daarom is een lage dosering van oliën in een drager aan te raden.