Voedsel. Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen. In broedtijd voornamelijk insecten.
Huismussen maken gretig gebruik van bijvoeden. Ze eten namelijk veel voedsel dat doorgaans op voedertafels gelegd wordt. Zo zijn ze gek op zaden en granen, maar ook op pinda's en vetbollen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vetbollen.
Huismussen leven al eeuwenlang in de omgeving van mensen. Vroeger broedden ze massaal onder de daken van huizen, en zochten ze op akkers naar graan. Door verstedelijking is ons land steeds kaler en tevens schoner geworden, en gaat het daardoor slecht met de huismussenpopulatie.
Knoflook en peper zijn geuren waar vogels niet tegen kunnen. Als deze geur dus overheersend is komen de mussen ook niet meer terug. In een tuin is dit haast onmogelijk omdat deze hoeveelheid te klein is om alles te bedekken.
Meestal groenblijvende struiken en klimplanten ( Taxus, Liguster, Laurier, Vuurdoorn, Klimop, diverse coniferen, bamboe, Hulst e.d. ). De jongen vliegen daar naartoe wanneer ze voor het eerst het nest verlaten, en de ouders gebruiken het als uitkijk alvorens met voedsel het nest in te gaan.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam.
Samen slapen is warmer
In uw tuin zijn het vaak de verschillende soorten mezen of mussen die overnachten in een nestkast. Maak oude nestkasten nu leeg, want vogels willen er buiten het broedseizoen geen takken of bladeren in hebben en slapen het liefst in een kale kast.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Naast huisvesting en voedsel is het ook belangrijk dat ze een schuilplek hebben. Huismussen schuilen of slapen graag met elkaar in struiken en haagbeukenhagen, waarin ze jaarrond roesten. Daarnaast biedt dit ook bescherming tegen vijanden, zoals katten en roofvogels.
De Huismus blijft het hele jaar in de buurt van het nest, dat in de winter als slaapplaats gebruikt wordt. Het rommelige, overdekte nest wordt gemaakt van stro en twijgjes en wordt bekleed met zachte materialen zoals schapenwol, paardenhaar en vruchtpluis van paardebloemen.
Ook kregen huismussen korrels strooizout te eten. Nu blijkt hoe zwaar giftig NaCl is voor huismussen: Een hoeveelheid van slechts 5 korrels strooizout, bestaande uit NaCl, blijkt binnen 20 minuten al apathie te kunnen veroorzaken en binnen 2 uur al dodelijk te zijn voor huismussen.
Het planten van struiken en bomen biedt mussen beschutting en plaatsen om hun nesten te bouwen. Het aanbieden van vogelvoer zoals zaden, granen en meelwormen is ook een goede manier om mussen naar je tuin te lokken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mooie voedersilo.
De oorzaak: in een modern geïsoleerd huis is geen broedgelegenheid voor de mussen. Op het platteland zul je ze ook niet vaak zien en mussen houden ook niet van bosrijke omgeving. Dus vooral in dorpen en steden met veel groen en rommelhoekjes vind je ze. Daar houden mussen van.
Struiken waar de mussen dol op zijn; meidoorn, berberis, hulst, vuurdoorn,vlierbes, lijsterbes.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Brood bevat weinig voedingsstoffen
Vogels hebben voeding nodig die rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen, en brood levert daar niet genoeg van. Wanneer vogels te veel brood eten, krijgen ze niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en kunnen ze ziek worden.
Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.
Ze gebruiken het nest het hele jaar door; in de herfst en winter als rust- en slaapplek en in het voorjaar en zomer om hun jongen in groot te brengen. Het broedseizoen loopt van april tot augustus en de meeste vogels krijgen twee tot drie nesten per jaar, al is een vierde nest in een goed jaar niet ongewoon.
De roodborst verblijft maar zelden in een vogelhuisje of nestkast. Het liefst verblijven de zangvogels in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden. Op die manier kan het kleine bruine vogeltje zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven.
Per dag eet een huismuis zo'n 3,5 gram. Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel dat ze eten voor minstens 15 à 16 procent uit water bestaat. Soms legt de huismuis ook voedselvoorraden aan bij zijn nest.