Zodra je tomaten beginnen te bloeien, begin je met het regelmatig bemesten van de planten. De tomatenplanten kunnen alleen voeding opnemen als de grond voldoende vochtig is. Het is dus het makkelijkst om een vloeibare mest te gebruiken via het gietwater.Doe dit eens per één à twee weken.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Hoge gehaltes aan kalium geven hoge opbrengsten in tomatenoogsten, zoals een proef in de Verenigd Koninkrijk laat zien. Tomaten hebben een relatieve hoge kaliumbehoefte.
Calcium is nodig om goede structuur en kwaliteit te handhaven. Voldoende aanvoer verbetert de stevigheid van tomaten en verhoogt TSS, zoals proeven in Turkije laten zien.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Bananenschillen. Bananen eten helpt bij het op punt houden van het kalium level en ook rozen houden van kalium. Door één of twee bananenschillen in het plantgat te gooien of aan de voet van de rozen in te graven zullen ze op natuurlijke wijze composteren waardoor kalium vrij komt als voedingsstof voor de rozen.
Voor lekkere, sappige tomaten is het belangrijk om de tomatenplant te voeden. Voor optimaal resultaat kun je de tomatenplantjes bemesten van februari tot en met april en daarna nog een keer in juli of augustus.
Onderste bladeren wegknippen
Door de onderste bladeren weg te knippen is er een betere luchtstroom waardoor de plant minder snel last van phytophthora (waterschimmel) krijgt. Ook vangen de tomaten zo meer zonlicht, waardoor ze sneller rood kleuren.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Zeewierkalk is een kalksoort dat in dikke lagen in de aardbodem opgeslagen ligt. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit calcium en daarnaast bevat het veel spoorelementen. Voor tomatenplanten is calcium erg belangrijk. Bij te weinig van dit voedingselement krijgen de planten last van neusrot in de vruchten.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
Versterk de planten door ze om de paar weken basalt- of lavameel te geven. Aangezien ook aardappelen de ziekte verspreiden, plant je de tomaten beter niet in de buurt van aardappelen. De schimmel kan immers overwaaien op jouw tomaten.
Naast stikstof is bloedmeel tevens rijk aan organische verbindingen. Dit komt zowel de opbrengst als de kwaliteit ten goede. Bloedmeel kent voornamelijk toepassing bij bladgewassen (sla), koolgewassen, tomaat en druiven. Dosis: 5 à 10 Kg / 100m2.
Kalium wordt in de moestuin gebruikt om een beter vruchtvorming te krijgen bij o.a. tomaten, uien, aardappelen, etc.Grotere, smaakvollere vruchten door het kaliumgehalte op peil te houden! Bovendien bewaren vruchtgroenten langer wanneer ze geen tekort aan kalium hebben.
Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Veel kalium zit vooral in aardappelen (en alles wat daarvan gemaakt is, vooral friet), groente, fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, koffie, tomaat, melkproducten, chocolade, noten, peulvruchten en natriumarme dieetproducten met toegevoegd dieetzout.
Kalium komt vooral voor in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. Indien er bij u sprake is van een kaliumtekort, kunt u de kaliuminname dus eenvoudig verhogen door dagelijks ruime porties aardappelen, groente en fruit te eten.
De belangrijkste enkelvoudige meststof van natuurlijke oorsprong die kalium bevat, is Vinasse en houtasse.
Tomatenplanten zijn zeer gulzige planten. Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
Het juiste moment om te beginnen met ondersteunen is wanneer tomaten een gemiddelde hoogte van 40 cm hebben bereikt. Boeren plaatsen de stokken lineair naast elke plant en binden de planten er voorzichtig over. Ze kunnen ook om de 30 cm een draad plaatsen van ongeveer 1,5 meter hoog.