Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Reinig daarna de condensor: Bij een condensdroger doe je dit door de condensor te verwijderen en te reinigen onder de douche, bij een warmtepompdroger doe je dit door hem uit te zuigen met een stofzuiger. Reinig daarna de binnen- en buitenkant van de wasdroger met een sopje met schoonmaakmiddel.
Heb je een stinkende warmtepompdroger? Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor dit type drogers op de markt. Ruikt de droger verbrand? Het is belangrijk om na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Het droger- / filterelement (vanaf nu de droger genoemd) wordt gemonteerd tussen de condensor en het TEV. Vaak zit de droger aan de condensor gemonteerd. Soms is de behuizing zelfs 1 geheel met de condensor. Het koudemiddel wordt vanaf de condensor in vloeibare toestand door de droger geleid.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Hoe lang gaat een warmtepompdroger ongeveer mee? De levensduur van een warmtepompdroger is gemiddeld genomen is 10 tot 12 jaar. Toch is de levensduur vooral afhankelijk van de frequentie waarmee de warmtepompdroger gebruikt wordt, de bouwkwaliteit en het onderhoud.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
De Bosch WTU87675NL is de best geteste warmtepompdroger van 2022. Naast alle hoge beoordelingen van de mensen die de Bosch WTU87675NL thuis hebben staan, heeft deze warmtepompdroger een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding.
De meest eenvoudige manier om je was een heerlijke geur te geven is met een stukje keukenpapier of badstof dat je besprenkelt met je favoriete geur. Dat kan een interieurspray zijn of parfum, maar als je het graag natuurlijk houdt, kies je best voor etherische olie.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel. Hiermee haal je het stof voorzichtig los. Vervolgens zuig je het hardnekkige vuil op met de borstelkop van je stofzuiger. Soms heeft een wasdroger een zelfreinigende condensor.
Dit is de filter die achter het klepje links onder ( te demonteren door met een dun plaatje tussen de sparing te wrikken) zit. Hierachter wederom een klepje welke door het hendeltje te draaien los te nemen is.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
De warmtewisselaar inspecteren en indien nodig schoonmaken; - Gebruik een zachte borstel om de lamellen schoon te maken. - Gebruik een stofzuiger of luchtspuit (geen hoge druk) om vuil en stof te verwijderen. Maak altijd schoon tegen de richting van de luchtstroom in.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een warmtepompdroger droogt met een koelelement waardoor er een minder hoge temperatuur wordt bereikt. Hierdoor is een warmtepompdroger altijd erg energiezuinig, waar een condensdroger minder energiezuinig is. Echter, een condensdroger is door de hogere droog temperatuur wel sneller klaar.
De voornaamste reden voor het langer drogen is de lagere temperatuur waarmee de warmtepompdroger het wasgoed droogt. De temperatuur van de opgewarmde lucht is gemiddeld 20 graden kouder dan bij een condens droger. Dit heeft veel voordelen, bijna alle soorten kleding kunnen in de droger bij elkaar.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
Een volgeladen warmtepompdroger met een vulgewicht van 8 kilogram en een energielabel A+++ zal er ongeveer 2 à 3 uur over doen om de droogcyclus te voltooien, terwijl een condensdroger hier 1,5 à 2,5 uur over doet. Ondanks dat de programma's langer duren, heeft dit wel twee grote voordelen.
Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Het heen en weer rollen in een wasmachine zorgt ervoor dat kledingstukken en stoffen tegen elkaar wrijven en dit leidt tot pluizen. Om lelijke pluisjes aan de buitenkant van je kleding te voorkomen, keer je alles binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine gooit of voordat je het met de hand gaat wassen.