Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes.Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes. Dit helpt je bij het kiezen van jouw zadelbreedte.
Zelf de afstand tussen je zitbotjes meten
Ga hier met een rechte rug op zitten en zorg dat je zitbotjes een goede afdruk achter laten (draag dus geen broek met zeem). Bepaal de middelpunten van de twee afdrukken en meet de afstand tussen deze twee middelpunten.
Meet de breedte van je zitbotten altijd in een rechtop zittende houding met je voeten op een kleine verhoging. Kies ook altijd voor een harde, rechte ondergrond. Neem vervolgens een stuk dik karton of bijvoorbeeld een schuimrubber kampeermatje. Vergeet ook niet een meetlintje of lineaal bij de hand te hebben.
Meet de breedte van je zitbotjes
Hoe breed jouw zadel moet zijn, wordt bepaald door de breedte van je zitbotjes. Door deze op te meten weet je precies welke maat zadel je het beste kunt kopen. Het meten van de breedte van je zitbotjes is gemakkelijk. De betere fietsenwinkel heeft er handige tools voor.
Zadelmeting is de oplossing
Benoem deze klachten dan tijdens je bezoek aan de fietsenwinkel. Je vakman zal een zadelmeting doen om de klachten te verhelpen, hierbij wordt de afstand tussen de zitbotjes gemeten. De uitkomst van deze meting bepaalt welke maat zadel nodig is.
Heeft u vooral last van uw stuitje, neem dan juist een wat harder zadel, of een zadel met een uitsparing aan de achterkant. Treedt het ongemak op aan de anus of bilspleet, dan zit u waarschijnlijk niet op uw zitbotjes. Kies dan voor een minder bol zadel, harder zadel of een zadel met een brede gleuf in het midden.
Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, daarom zijn er verschillende zadelbreedtes ontwikkeld om deze botjes op de juiste manier te ondersteunen.
Het zadel staat goed als het scharnierpunt van je knie met een gebogen been 'op drie uur' recht boven de pedaalas staat. Afstand tussen zadel en stuur: De stand tussen zadel en stuur hangt af van hoe diep je wilt zitten. Hoe dieper je wilt zitten, hoe groter de afstand en hoe lager het stuur moet zijn.
Een fietszadel met gat erin geeft veel fietsers een prettigere zit en het helpt tegen zadelpijn. Inhoudsopgave: Minder pijn. Zadelpijn.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Mountainbikes en racefietsen zijn bedoeld om langere tochten te maken, dus daar hoort een harder zadel bij. Het is even wennen, maar als je regelmatig fietst en het zadel verder goed bij je past, is een wat harder exemplaar uiteindelijk beter en comfortabeler.
Een speciale fietsbroek of fietsondergoed met zeem neemt de druk weg en voert vocht af. Dat werkt beter dan een zacht zadel. Tip: Wielrenners gebruiken 'broekenvet' – of chamois crème, in goed Nederlands – een vettige crème die de wrijving tussen huid en (fiets)broek vermindert.
Een vrouwenzadel is een zadel dat beter is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. Eén van de grootste verschillen is dat een vrouwenzadel vaak breder is. Vrouwen hebben over het algemeen zitbotten die verder uiteen staan dan bij mannen. Hierdoor kunnen ze meer profijt hebben van een breder zadel.
De test was erg spannend, maar uiteindelijk is er toch een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En in dit geval is dat overduidelijk het Contec City/ Tour Dames fietszadel. Deze is verkozen tot het beste fietszadel voor dames van 2022 en is hiermee ook het beste koop fietszadel voor dames.
Als het bekken naar voren kantelt wordt de afstand tussen de zitbotten kleiner. Bij een diepere zit is het daarom beter een smaller zadel te kiezen. Racezadels zijn doorgaans smaller dan de zadels die gebruikt worden op toer- en stadsfietsen.
Omdat ieder persoon anders gebouwd is, is ook niet ieder zadel voor iedereen geschikt. De één fietst namelijk liever met een breed zadel, de ander met een zadel met een uitsparing of een zadel met een verhoging. Welk fietszadel het beste bij jou past, lees je in onze fietszadel keuzehulp.
De zogenaamde “prostaatzadels” zijn bestudeerd om een antwoord te bieden op de verschillende problemen relatief aan de zone van de geslachtsdelen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze problemen worden veroorzaakt door de samendrukking van aders, bloedvaten en zenuwen in deze zone.
Het zadel moet zo hoog staan dat je benen goed en soepel rond kunt draaien. Als je zadel te laag staat kun je je benen niet goed strekken en gebruik je je spierkracht niet efficiënt. Als je zadel te hoog staat overstrek je je knieën of enkels of je gaat schuiven op je zadel om bij je trappers te kunnen.
Wat zadelpijn kenmerkt is dat je niet alleen tijdens het fietsen hier last van hebt, maar ook buiten het fietsen om. Elke fietser heeft namelijk wel eens een beetje last van zijn of haar zitvlak, bijvoorbeeld na een kasseienstrook, maar niet elke fietser ervaart ook echte pijn.
Afstand achter de bracket (trapas)
Zorg dat de crank horizontaal naar achteren staat. Meet bij de trapas die naar achteren staat op de 'cranck' de afstand tot het midden van de trapas. Uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Hoeveel dit precies is, hangt af van je eigen voorkeur.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
De ideale afstand tussen het zadel en het stuur
De vuistregel is dat dit tussen de 45 en 65 centimeter moet zijn. Als de zadelhoogte dus tussen de 60 en 68 cm is, zou de juiste afstand theoretisch 47-50 cm moeten zijn.
Hoelang kan zadelpijn duren? Als je goed op je fiets zit en een juist zadel hebt moet zadelpijn na 5-10 keer een half uur fietsen flink verbeteren. Na 15 tot 20 keer een half uur fietsen zou de zadelpijn wel over moeten zijn.
Zadelpijn is de pijn die men ervaart bij het lang zitten op een zadel. De pijn kan in meerdere vormen voorkomen, zoals schuurplekken, pijnlijke zitbotten en last van het perineum. De pijn wordt gevoeld in delen van het lichaam die in contact komen met het zadel tijdens het fietsen. Zadelpijn is een vrij normaal iets.
Voornamelijk je nieren, blaas en plasbuis. De oorzaak: deze infecties komen vaak voor bij vrouwelijke fietsers, omdat bacteriën in je zeem vrij gemakkelijk naar je blaas kunnen komen. De symptomen: als je merkt dat je meer tijd op het toilet doorbrengt - en je niet lekker zit als je daar bent - heb je wellicht een UWI.