Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Het volstaat om het potje in je handtas te stoppen en er een paar glazen thee per dag mee te zetten.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel daarnaast thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel. Zo heb je minder kans dat je per ongeluk grotere hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.
Tijm kan helpen tegen keelpijn, hoesten en slijm. Begin je te kuchen? Maak dan vooral je eigen tijmthee. Gorgelen met tijmthee werkt vaak verzachtend als je keelpijn hebt en je kunt het ook inzetten bij tandvleesontstekingen.
Doe een halve eetlepel tijm in een theemok en voeg hier het kokend water aan toe. Laat dit 10-15 minuten trekken. Voeg extra smaak toe met een schijfje citroen of sinaasappel.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Meet de hoeveelheid af met maatbekertje of maatlepel. Denk eraan dat de drank meestal veel suiker bevat. Pastille: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen. Gebruik de pastille met tussenpozen van 3 tot 4 uur.
Tijm en gezondheid
Tijm bevat de stof thymol, wat goed is voor de luchtwegen. Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee.
Eigenschappen van tijm
Tijm thymol: Zeer sterk microbendodend (antibacterieel, schimmeldodend, antiviraal), ontstekingsremmend, slijmoplossend, expectorant, doorbloedingsbevorderend, anti- oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend, stimulerend.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Teveel kruidenthee drinken is niet verstandig, sommige soorten verhogen of verlagen uw bloeddruk. Andere soorten bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn als u deze teveel binnenkrijgt. Bij kruidenthee geldt dus net als bij vele andere voedingsmiddelen; geniet maar drink met mate!
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Tijm bevat allerlei fijne stoffen voor onze gezondheid. Zo zit er veel vitamine K in. Dit houdt in dat 5 mg tijm al voldoende is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook bevat tijm veel ijzer en de mineralen calcium en mangaan.
Tijm(-siroop) verzacht de keel. Bij hoest. Verzacht een geïrriteerde keel binnen enkele minuten. Hierdoor neemt de neiging om te hoesten af.
De werking van tijm als geneeskrachtig kruid
Tijm is een echt krachtig kruid in de strijd tegen verkoudheidsverschijnselen : het zou niet alleen een verzachtend effect hebben op hoest en helpen de luchtwegen te bevrijden van onaangenaam slijm.
Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale hoest hoort binnen 3 weken over te zijn. Is dat bij uw kind niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
Na openen 3 maanden houdbaar. Inhoud van de verpakking 150 ml e fles en gebruiksaanwijzing.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.