Er zijn 2 soorten zuren in ons lichaam [2]: Niet-vluchtige zuren (bv. lactaat of melkzuur, vetzuur, urinezuur, azijnzuur) worden via de nieren uitgescheiden.
Een niet-vluchtig zuur (ook bekend als een vast zuur of metabolisch zuur) is een zuur dat in het lichaam wordt geproduceerd uit andere bronnen dan koolstofdioxide, en dat niet door de longen wordt uitgescheiden . Ze kunnen worden geproduceerd door een onvolledig metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Volatiele aciditeit, oftewel vluchtige zuurgraad of 'volatile acidity', in wijn verwijst naar de aanwezigheid van zure componenten die in gasvormige vorm voorkomen en als aroma's worden waargenomen, in plaats van in vloeibare vorm in de mond te proeven.
Salpeterzuur is behalve een sterk zuur ook nog een sterke oxidator en is in staat om ook de edelere metalen als zilver en koper op te lossen. Bij toevoeging aan geconcentreerd waterstofchloride wordt de gevormde oplossing koningswater (aqua regia) genoemd.
De zuren die snel verdampen, worden vluchtige zuren genoemd. Ze hebben een hoge dampspanning bij kamertemperatuur. De zuren die niet snel verdampen, worden niet-vluchtige zuren genoemd. Ze hebben een lage dampspanning bij kamertemperatuur.
Dit zijn in wezen de afvalproducten van de saprofyten. Tot deze afvalproducten behoren korteketenvetzuren zoals azijnzuur, propionzuur en boterzuur . Deze worden vluchtige zuren genoemd omdat ze bij atmosferische druk kunnen worden gedestilleerd.
De belangrijkste niet-vluchtige zuren in wijn zijn wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur. Deze zuren vormen twee derde van de niet-vluchtige zuren.
Waterstoffluoridezuur is een oplossing van waterstoffluoride (HF) in water en is een voorloper van bijna alle fluorverbindingen. Het is een kleurloze oplossing die zeer corrosief is en in staat is om veel materialen op te lossen, met name oxide en zijn vermogen om glas op te lossen is al bekend sinds de 17e eeuw.
Tin en lood lossen extreem langzaam op in zoutzuur, dat wordt echt niks.
Azijnzuur is (evenals boterzuur en propionzuur) een vluchtig vetzuur dat wordt gevormd bij een gunstig conserveringsproces van gras- en maiskuil. Azijnzuur is geen smakelijk zuur, maar is wel een zeer belangrijke factor bij het voorkomen van broei: een graskuil met een laag aandeel azijnzuur is erg broeigevoelig.
In deze context geeft vluchtig aan dat het als gas door de longen kan worden uitgestoten. Koolzuur is het enige fysiologisch vluchtige zuur; alle andere zuren zijn fysiologisch niet-vluchtige zuren (ook bekend als vaste of metabolische zuren).
Een huid met een te hoge pH zal vaak droger en doffer zien. Minder kans op rimpeltjes, beter beschermd tegen schade Bij een te hoge zuurgraad is de huid niet alleen minder beschermd tegen schadelijke indringers van buitenaf, maar daarmee ook tegen verouderingsprocessen.
Fluorwaterstofzuur en Oxaalzuur zijn levensgevaarlijk. Fluorwaterstofzuur is een uiterst agressief, bijtend zuur dat ernstige brandwonden kan veroorzaken.
Een geheel gevormd door azijnzuur, mierenzuur en koolzuur geproduceerd tijdens de alcoholgisting. Deze zuren zijn nodig voor de ontwikkeling van het bouquet, de structuur en de ontplooiing van de wijn.
De nieren zijn verantwoordelijk voor de regulering van de niveaus van niet-vluchtige of vaste zuren, zuren die niet kunnen worden "uitgeademd", in het lichaam. Deze omvatten melkzuur, ketonlichamen, fosforzuur en zwavelzuur .
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
Het zijn H2SO4 (of zwavelzuur), HI (waterstofzuur), HBr (waterstofbromide), HNO3 (salpeterzuur), HCl (zoutzuur) en HClO4 (perchloorzuur). Het ezelsbruggetje dat ik kan gebruiken om u te helpen deze zes sterke zuren te onthouden is: So I Brought No Clean Clothes.U hebt SO voor zwavelzuur.
Om te weten of iets een sterk zuur of een zwak zuur is, kijk je in Binas-tabel 49 of ScienceData-tabel 9.1c. Sterke zuren staan linksboven en hebben een KZ >> 1.
Alkalische hydrolyse, vaak resomatie genoemd, is een vorm van lijkbezorging (lichaamsverwerking na een overlijden) waarbij stoffelijke resten van mens of dier onder druk met behulp van kaliumhydroxide worden opgelost in heet water.
Glas wordt niet beïnvloed door zuur omdat het een zeer sterke en stabiele atomaire structuur heeft . Dit komt omdat het meest voorkomende materiaal in glas, siliciumdioxide, een bijzonder niet-reactieve substantie is vanwege zijn sterke chemische bindingen, waardoor glas zeer resistent is tegen de meeste zuren.
Vloeizuur of waterstoffluoride (HF) is een matig sterk zuur, dat wel uiterst reactief is. Het tast glas snel aan en wordt gebruikt voor het etsen ervan. Broompentafluoride BrF5 is zo reactief dat het de zuurstof uit silicaten vrijmaakt.
CITROENZUUR reageert met oxidatiemiddelen, basen, reductiemiddelen en metaalnitraten (NTP, 1992). Reacties met metaalnitraten zijn potentieel explosief. Verhitting tot het punt van ontleding veroorzaakt de uitstoot van scherpe rook en dampen [Lewis].
Is citroenzuur veilig voor honden? Problemen: Citroenzuur kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij honden, waaronder braken en diarree. Het kan ook bijdragen aan de vorming van blaasstenen bij sommige honden. Waarschuwingen: Citroenzuur moet worden vermeden in hondenvoer, vooral voor honden met een gevoelige maag of een geschiedenis van blaasstenen .
Barnsteenzuur is een natuurlijk bijproduct van alcoholische fermentatie 2,3 . Het is het belangrijkste niet-vluchtige carbonzuur dat door gist wordt geproduceerd tijdens de wijnfermentatie 4,5 .